Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

holka-a-podzimni-listi-vmc_i55.jpeg

Zápisník redakce: To nejlepší z podzimu

Podzim je moje nejoblíbenější roční období. Bez ohledu na to, že oficiálně začíná podzim až příští týden, já už se na podzim ladím od začátku září a nemůžu se dočkat toho, co následující tři měsíce přinesou. Na co se těšíte vy a do čeho se budete pouštět tento podzim?

Může se zdát, že podzim je takový smutný, zatažený… Občas ano. Ale taky je podzim barevný a všechno se mění. Jeden z mých oblíbených citátů je: „Podzim je období, které nás učí, že změna může být nádherná.“

Jelikož mám podzim tak ráda, tady je pár mých tipů, bez kterých by podzim prostě nebyl ten pravý podzim. A pokud zrovna nejste fanoušci sychravého počasí, berte je jako tipy, jak si podzim vylepšit a zpříjemnit.

Procházka spadaným listím

Vydržela bych hodiny chodit parkem a poslouchat šustění spadaného listí. Je to skvělá relaxace a navíc je pohyb zdravý. Takže se zachumlám do šály a po dni stráveném v redakci vyrážím na procházku. A občas šoupu nohama, ať to listí pěkně šustí.

Dýňová polévka

Vydlabané dýně jsou sice super dekorace, ale podle mě je nejlepší využítí dýní jiné. Polévka. Dávám do dýňové polévky trochu kari, má pak krásnou oranžovou barvu a lehce pikantní chuť, zahřeje i zasytí.

Podzim v hrnku

K chladnému podzimnímu počasí neodmyslitelně patří čaj nebo třeba horká čokoláda. Skvělým podzimním nápojem je ale také svařený mošt (nebo džus) s hřebíčkem a skořičí. Kdo chce, může přidat ještě kousek zázvoru. Pak šup pod deku a udělat si pohodu.

Den skořicových šneků

4. října slaví ve Švédsku den skořicových šneků. Je to jejich typická pochoutka z kynutého těsta se spoustou cukru, skořice či kardamonu, kterou peču celoročně, ale nejraději na podzim. Pokud si chcete skořicové šneky vyzkoušet, můj nejoblíbenější recept na ně je od Děvčete u plotny. V receptu je kardamon, ale není to zrovna nejlacinější koření, které byste sehnali v každém obchodě. Kardamon však není nutný, už jsem šneky pekla jenom se skořicí a taky byly luxusní.

Jablečný koláč

V Anglii a Americe hrozně letí apple pie, jablečný koláč. Já osobně si podzim bez jablečného koláče neumím představit a experimentuju s anglickými recepty a hraju si se zdobením koláče. Tenké těsto, spousta jablek a cukru pro mě znamenají chuť podzimu. Pokud se vám nechce pouštět do zahraničních pochoutek, zkuste klidně něco tradičního. Třeba takový štrůdl. On je to vlastně apple pie v jiném tvaru. Co takhle si dát jako podzimní výzvu to, že poprosíte maminku nebo babičku, aby vás štrůdl naučily? Každý rodina má určitě svůj osvědčený recept.

Svíčky a světýlka

Na podzim se brzo stmívá, takže je potřeba rozsvítit si to trochu doma. Po teplém a světlém létě konečně přichází období, kdy doma rozvěsím světýlka a rozmístím svíčky, protože tak vznikne krásná atmosféra.

Zklidnění

V létě pořád někam jezdíme, podnikáme výlety a zažíváme dobrodružství, jsme dlouho venku a užíváme si hezkého počasí. Na podzim už se dny zkracují a chladno není úplně nejlepší na dlouhé pobyty venku. Pro mě je proto podzim obdobím zklidnění. Příroda se pomalu ukládá ke spánku a i já zpomaluji. Soustředím se na klidnější věci, čtu, maluju, kouknu na film, posedím s kamarádkou v kavárně… A občas taky pletu a háčkuju, to jsou pro mě typické podzimí aktivity. Není kam spěchat. Na jaře, až zase bude víc světla a teplo, přijde to aktivnější období.

Krásný podzim přeje redaktorka Martina

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

Autor fotografie:  Gorilla Adobe Stock


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz