Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

modlitba-nfu_i55.jpg

Zápisník redakce: Nově s novénou

O modlitbě bylo už napsáno tolik, že by se knížkami o ní dala zaplnit celá knihovna a ještě by police nestačily. Často slyšíme, že modlitba je nejlepším způsobem, jak se přiblížit k Bohu. Modlitba může být někdy tak radostná, že k nám slova přicházejí samy a přirozeně. Ale někdy se nám může stát, že je pro nás modlitba těžká. Dokonce se do ní musíme nutit.

Taky jsem taková období zažila. Ve chvílích, kdy jsem byla veselá, spokojená a vše se mi skvěle dařilo, bylo pro mě přirozené děkovat Bohu každý večer za všechno krásné, co jsem mohla prožít. Ale když přišly starosti a zkoušky, moje nadšení pro Boha mě opouštělo. Vzpomínám si na jedno smutné období, kdy jsem byla po rozchodu a všechno viděla černě. Chtěla jsem mluvit s Bohem, ale slova nepřicházela.

V takových obdobích mi hodně pomohlo, když jsem se mohla každý den držet modlitby, kterou už pro mě připravil někdo jiný. A právě v takových obdobích jsem poprvé poznala, jak krásná může být modlitba novény. Bylo to pro mě něco úplně nového. O co se vlastně jedná?

Novéna je modlitba, která se modlí devět po sobě jdoucích dní. Existuje mnoho různých novén, které můžeš najít v křesťanských knihkupectvích ve formě malých knížeček nebo na internetu. Některé jsou k Panně Marii, jiné jsou inspirované modlitbami svatých nebo nabízí rozjímání nad různými úryvky z Bible. Pokud bys ses ráda do modlitby novény pustila, ráda bych Ti doporučila Novénu odevzdanosti, kterou najdeš na této stránce:

https://www.biskupstvi.cz/pro-tebe-novena-odevzdani

Není příliš dlouhá a zároveň má v sobě mnoho krásných slov, která Tě mohou ujistit o Boží lásce. Opakovaně se v ní modlíme slovy „Pane Ježíši, zcela se Ti odevzdávám, vezmi všechno do svých rukou, postarej se o všechno!" Každý den novény se tak znovu můžeš vyznat Ježíši a říci mu, že mu důvěřuješ, i když Tvá vlastní slova třeba zrovna do modlitby nepřicházejí. Někdy se Ti možná nebude chtít, budeš unavená nebo bez nálady. Ale můžeš věřit, že Bůh naslouchá i ve chvílích, kdy se nemodlíme z nadšení, ale z našeho rozhodnutí. Na novénách mám ráda právě to, že když se je modlíme, ukazujeme Bohu, že mu chceme být věrní, ať jsou okolnosti jakékoli.

Krásné nové začátky v každém dni přeje Jitka

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

Autor fotografie:  Billion Photos DPC


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz