Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

zasnezena-krajina-od-hanky-ccc_i28.jpg

Zápisník redakce: Surströmming

Během naší cesty po Švédsku jsme se setkali s nejednou zvláštností. Spoustu jsme toho prožili a okusili na vlastní kůži. No a u něčeho mi nakonec ani nevadilo, že o to přijdeme. O některých věcech je lepší jenom slyšet. O čem je řeč? Jde o Surströmming, zkvašenou rybu v konzervě.

Bylo nám řečeno: „Je to v lednici, hlavně to neotvírejte.“ A my to neotevřeli, protože hádka, která se následně strhla mezi dvěma Švédy, nás od toho odradila. A výsledek výměny názorů? Konzerva se bude otevírat nejblíže kilometr od domu. Nehorázně totiž zapáchá, a navíc kvůli procesům probíhajícím uvnitř také hrozí výbuchem. Pokud byste si tedy někdy chtěly otevřít Surströmming (to v případě, že by vás tento text neodradil), rozhodně jej neotvírejte v autě, v uzavřených prostorách a hlavně nikde, kde funguje ventilační systém, který by zápach roznesl po celé budově.

Ne každý Švéd Surströmming miluje, proto není možné generalizovat a házet všechny do jednoho pytle. Avšak jisté je to, že jej buďto milují nebo nenávidí. Nic mezi tím. Upřímně, moc nechápu, co by na tom mohlo být dobré – aby se přebila pachuť rozkládající se ryby, je Surströmming slaný než slanější. A ten zápach…

Pár faktických informací možná přiblíží míru zápachu. Tak například v některých nájemních smlouvách ve Švédsku je výslovně zabudován odstavec o zákazu pojídání Surströmming v bytě. Časté je to na studentských kolejích a podobných budovách. Kvůli hrozbě výbuchu konzervy je také zakázáno se Surströmming létat v letadlech. Jistě, to dává smysl. Pomyslíme-li na fakt, že po výbuchu následuje zápach, před kterým nelze utéct. 

Možná se teď ptáte, jak je možné, že jsou lidé ochotni něco tak odpudivého jíst? Je to o zvyku. Již od mala jsou děti přiváděny do lidských společenství, kde se Surströmming pojídá, aby si podvědomě propojily šťastné tváře lidí s tímto pokrmem. A pak to jde postupně. Kousek po kousku a najednou, když ho miluješ, není už co řešit.

Podle mého názoru jídlo, k jehož konzumaci musíte projít procesem postupné adaptace, prostě nestojí za to. Ale proti gustu žádný dišputát.

Hanka

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

Autor fotografie:  Závodná Hana


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz