Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

hanka-hory-eri_i85.jpg

Zápisník redakce: Hrdinství běžného dne

Všude kolem nás se potkáváme s příběhy o nezlomnosti, odvaze a odhodlání. Odvážní hrdinové jsou v knihách, filmech, ale i třeba v novinách. Ty činy jsou obdivuhodné, ale je to jistě jen zlomek odvahy, která ve světě je. I v našich běžných životech se přece dennodenně potýkáme s něčím, co nás děsí a co musíme (někdy ne úplně dobrovolně) překonat.

Nedávno se slavil svátek sv. Michaela, archanděla, který překonal draka. A já jsem se snažila přijít na to, jakou podobu má ten můj drak anebo draci mé rodiny, mých přátel.

Pro někoho může být takovým drakem, se kterým musí každý den bojovat, třeba jen vstát z postele. Pro jiného třeba překonat se a pozdravit souseda na chodbě panelového domu.

Mě například v poslední době stojí velkou odvahu říct “ne". Možná to znáš taky. Celý život je nám, dívkám, vtloukáno do hlavy, že máme být k ostatním hodné, ochotné, laskavé... Ale možná se trochu zapomíná na to, že bychom se stejně tak měly chovat i k sobě. Každé takové "ne" okolí se může stát "ano" tobě. Tvému času pro sebe, tvým koníčkům, tvému seberozvoji...

Někdy opravdu přehnaná ochota může ublížit (nejenom) tomu, kdo ji nabízí. Já jsem například na gymnáziu půjčovala své zápisky spolužákovi, protože on si je “nestíhal” psát. Přišlo mi to tak v pořádku do té doby, než mi mé sešity přestal včas vracet. A tak se stalo, že jsem se nakonec musela na písemku učit z cizích zápisků, a navíc z ne moc kvalitní kopie. Jakmile jsem mu však přestala vycházet vstříc, zapisovat si najednou zvládal a dokonce i přestal tolik vyrušovat v hodinách (asi proto, že měl najednou jiné starosti). A tak, i když mi bylo tenkrát nepříjemné říct "ne", bylo to určitě správné rozhodnutí.

Dokážeš si i ty najít svůj malý-velký odvážný čin?

redaktorka Hanka

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

 

Autor fotografie:  Závodná Hana


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz