Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

manana-spanelsko-oxb_i15.jpg

Zápisník redakce: Maňana

Vždycky jsem cestovala takovým způsobem, že jsem poznala přírodu té dané země, někdy možná dopravní situaci, ale nikdy ne její obyvatele. Ale teď je to jinak.

Již druhý měsíc trávíme na Kanárských ostrovech a v divočině jsme byli jenom dva týdny. Ne, že by to nebylo krásné, ale člověk potřebuje i něco jiného než noci pod hvězdami a náročné výjezdy a sjezdy. Občas se hodí sprcha, teplé jídlo, měkká postel...

A tak jsme přes internet našli farmu, kde výměnou za práci dostáváme jídlo a ubytování. A setkali jsme se díky tomu s jižanskou náturou v celé své kráse. Každý den poznáváme jejich vstřícnost, temperament, srdečnost a taky "mañana".

Opravdu to pověstné "mañana" existuje. "Mañana" znamená ve španělštině "zítra". A to je den, na který se všechno odkládá. Ovšem, aby toho nebylo málo, další den se to odloží zase na "mañana" a potom zase a... Co vám budu povídat, tři týdny uběhnou jako voda a z naplánovaných prací (měli jsme malovat, brousit, dělat omítky,...) není vlastně hotového nic.

Místo toho jsou ovšem přesazené a zalité všechny kaktusy a aloe vera, nějaké traviny, zelené roští a já nevím, co všechno ještě.

Proč zrovna přesazování je tak oblíbené? Protože se k tomu nemusí nic chystat. Není třeba koupit barvu (ta se sežene "mañana"), brusky ani žádné speciální náčiní. Je to práce, která jde dělat kdykoliv a kdekoliv, dokud je aspoň jeden sukulent na svém původním místě.

Jižanské "mañana" se nám rozhodně vryje do paměti, protože to není jen slovo - je to kultura, je to nátura, je to chronické odkládání práce na později.

My, ze střední Evropy, na to koukáme s velkým překvapením. Kdybychom například takto odkládali přípravu dřeva na zimu, umrzneme. Anebo kdybychom odkládali dokončení střechy domu, zmokneme a pak umrzneme.

Ale tady není žádná zima, ani nebezpečná zvířata, ani prudké výkyvy počasí, které by místní hnaly k nějakému výkonu. Tady je pohoda a klid. Skvělé místo na žití, špatné místo na práci, jak se nám svěřil jeden mladý obyvatel.

Kousek té místní pohody by zajisté bylo dobré vzít si s sebou do Česka. Ale filozofie "mañana"? S tím bychom doma asi nepochodili.

redaktorka Hanka

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.
 

Autor fotografie:  Závodná Hana


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz