Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

hanka-zavodna-podzim-2022-kzc_i10.jpg

Zápisník redakce: Mluvíme a stejně si nerozumíme?

Je až s podivem, jak moc lidí tápe v něčem tak životně základním, jako je mluvit s ostatními. Vždyť řeč je způsob, jak se člověk s člověkem domluví. A lze to i přes to, že každý národ má tu řeč svou, specifickou. Jak je pak možné, že si někdy nerozumí ani lidé mluvící stejným jazykem? Říkám si, že je to možná proto, že si navzájem nenaslouchají (možná ani nechtějí) a nevciťují se (možná to ani neumí).

Umění komunikace mě v poslední době docela nadchlo. Zjistila jsem, jak moc mi v pracovním i osobním životě pomáhá, když přemýšlím nad tím, jaká volím slova.

Každý z nás je součástí různých světů - svět ve třídě, svět v rodině, svět v kostele, svět ve sportovním klubu. A v každém takovém světě je už zavedený více či méně příjemný způsob komunikace. Změna však může přijít od každého z nás, možná stačí jen začít.

Jak jsem začala já? Když se mi kamarádka s něčím svěří, vyslechnu si ji a nezlehčuju její situaci, nenabízím rady, pokud je ona sama nechce.

Schválně si zkus představit následující situaci - jsi rozhozená, protože jsi z písemky dostala pětku. Místo slov útěchy však dostaneš přednášku o tom, že ses na písemku měla více připravit a možná, že jsi lenivá a hloupá? Přednáška je navíc zakončená tím, že ještě nevíš, jaké problémy přijdou, až budeš starší… Jak by ses cítila?

Smutná a naštvaná jsi teď. Racionálně přece víš, že dospělí mají větší problémy, ale to ještě neznamená, že to je pro tebe teď jednoduché.

Těžko změníš způsob, jakým mluví ostatní. Ale až budeš příště někoho utěšovat ty, můžeš se pokusit nedělat to, co ti možná vadí u jiných. Místo zlehčování situace a nevyžádaných rad můžeš třeba pojmenovat kamarádčiny pocity: “Mrzí mně, že jsi smutná. Je něco, co by ti mohlo pomoci?”.

Kouzelné na tom všem je, že jakmile začneme být laskaví v komunikaci s druhými, můžeme stejně laskavým způsobem mluvit i k sobě. Jak na to? Nenadávej si, a to ani v duchu. Když se ti něco nepovede, uvědom si, jaké z toho máš pocity, pojmenuj je a utěš se laskavými slovy tak, jako bys utěšovala svou nejlepší kamarádku…

redaktorka Hanka

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

 

Autor fotografie:  Závodná Hana


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz