Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

postni-doba-2023-na-web-bnl_i95.jpg

Díky postu poporostu II.

A je tu další postní týden. Jak se vám daří plnit úkoly? Jde to? Tak jedeme dál...

2.postní týden (od 6.března)

K zamyšlení

Od kamarádky Jany: Minulý týden jsem si vytáhla i tuto myšlenku: Jen pro dnešek budu co nejpečlivě dbát na své vystupování, abych se choval(a) důstojně, nebudu nikoho kritizovat a už vůbec se nebudu snažit někoho korigovat nebo napravovat...jenom sám sebe. Ten den u nás byla oslava. Snažila jsem se všechno nachystat na jedničku. Maminka mi pomohla a odpoledne přišly kámošky. Povídaly jsme si o všem možném i nemožném:), až přišla řeč i na Moniku, která jela s rodiči na hory a nemohla přijít. „Taky si to teda mohla nějak zařídit.“ „To víš, nechtěla mít doma problémy“. „Já to fakt nechápu, má přece už 15, to se nemůže ozvat?“… Debata se rozjela a já jsem si vzpomněla na svůj ráno vytažený lístek. Co teď? Co mám dělat? Nechci pomlouvat kamarádku ani kritizovat kamarádky? Tak co s tím? Vzpomněla jsem si na maminku a její často opakovanou větu: Když nevíš jak dál, v duchu se pomodli, popros. Udělala jsem to. A pak „mě“ to napadlo.:) Máme doma přece tu super deskovku. Vždycky se u ní hodně nasmějeme. Za chvilku už jsme s holkama stavěly oblíbené postavičky na stůl. A byly to bezva strávené dvě hodiny i s napínavým deskovým dobrodrůžem. Večer jsem usínala spokojená a šťastná. Podařilo se to. Co mě čeká zítra?


Toto Desatero pokoje je od papeže Jana XXIII. a vám stačí si ho jenom vytisknout, roztříhat a dát třeba do skleničky nebo nějaké krabičky či dózy. Tak ať se vám daří… A nezapomeňte, že každý i maličký posun vpřed se počítá!:)

1. Jen pro dnešek se budu snažit prožít den, aniž bych chtěl(a) vyřešit problém svého života najednou.

2. Jen pro dnešek budu co nejpečlivěji dbát na své vystupování, abych se choval(a) důstojně, nebudu nikoho kritizovat a už vůbec se nebudu snažit někoho korigovat nebo napravovat...jenom sám sebe.

3. Jen pro dnešek budu šťasten(na) v jistotě, že jsem stvořen pro štěstí ...Nejenom na onom, ale také na tomto světě.

4. Jen pro dnešek se přizpůsobím okolnostem, aniž bych vyžadoval(a), aby se okolnosti přizpůsobily mým přáním.

5. Jen pro dnešek věnuji deset minut svého času dobré četbě. Dobrá četba je pro život duše stejně nutná, jako je výživa nutná pro život těla.

6. Jen pro dnešek vykonám dobrý skutek a nebudu o tom nikomu vyprávět.

7. Jen pro dnešek vykonám něco, do čeho se mi vůbec nechce. A kdybych se snad cítil(a) uražen(a), dám si pozor, aby to nikdo nepozoroval.

8. Jen pro dnešek si připravím přesný program. Možná jej přesně nedodržím, ale určím si jej. A budu se chránit před dvěma zly: před chvatem a nerozhodností.

9. Jen pro dnešek budu pevně věřit, že dobrotivá Boží prozřetelnost se o mne stará, jako by mimo mne nebylo nikoho na světě. Budu tomu věřit, i kdyby okolnosti nasvědčovaly opaku

10. Jen pro dnešek nebudu mít strach. Obzvláště nebudu mít strach radovat se ze všeho, co je krásné, a věřit v dobrotu.

 

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

 

 


 

 

 

 

Autor fotografie:  Watercolor_Concept Adobestock


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz