Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

adventni-vyzva-1-dyt_i54.jpg

Průvodce adventním časem I.

Právě před Vánoci jsou obchody plné lákavého zboží a reklamy nás přesvědčují o tom, co všechno musíme koupit, abychom měli hezké svátky. Dokonalá ukázka konzumu. Pojďme si proto dát takovou malou adventní výzvu, trochu se zamyslet a prožít tuto dobu trochu méně materialisticky a konzumně.

První týden adventní: Nepodléhám reklamám

27. listopadu – 3. prosince

Zamyšlení: Kolem nás je to samá reklama a sponzorované příspěvky. Oblíbeným marketingovým tahem jsou hesla typu: Limitovaná edice. Časově omezená nabídka. Posledních pár kusů na skladě. Jen nyní za zvýhodněnou cenu... Cílem toho je vyvolat v zákazníkovi pocit, že pokud si danou věc nekoupí teď, už ji mít nebude vůbec. Zákazník tak nemá čas přemýšlet, jestli danou věc opravdu potřebuje a jestli je „výhodná“ cena opravdu výhodná, a impulzivně si danou věc koupí, aby o „skvělou“ nabídku nepřišel. Prodejci jsou vynalézaví a podobných praktik bychom v reklamách našli spoustu. Kolik takových reklam denně potkám? Často si nejspíš ani nevšimnu, že se jedná o reklamu či sponzorství.

Výzva

Když potkám reklamu nebo sponzorovaný příspěvek, podívám se na něj kriticky. Je to opravdu výhodná nabídka? Dokážu odhalit manipulaci a vnucování?

redaktorka Martina

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.


 

Autor fotografie:  TheToonCompany AdobeStock


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz