Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

otazniky-zqh_i40.jpg
Zajímavosti

Pomoc, zachraňte mě!

Představte si fiktivní situaci: jste svědky dopravní nehody, všude je zmatek, jeden z poraněných nedýchá. Víte, jak reagovat, nebo vám už jen při pomyšlení na trochu krve běhá mráz po zádech? Raději si s námi oprašte základy první pomoci a místo paniky se v klidu připravte na fiktivní scénář, který se bohužel někdy stává realitou.

1) Rozehřívací otázka. Číslo záchranné služby?

a) 150

b) 155

c) 158

 

2) Zaškrcovadlo:

a) má být alespoň 70 cm dlouhé

b) má být alespoň 6 cm široké

c) na délce ani šířce nezáleží

 

3) Při bodné ráně nožem:

a) necháme nůž v ráně a fixujeme

b) na konci nůž ulomíme a pevně zavážeme

c) nůž vytáhneme

 

4) U zraněného v bezvědomí:

a) okamžitě zahájíme masáž srdce

b) uložíme zraněného do protišokové polohy a čekám na příjezd lékaře

c) vyčistíme dutinu ústní, zakloníme hlavu a zkontrolujeme, zda dýchá

 

5) Při krvácení z nosu:

a) předkloníme hlavu

b) zakloníme hlavu

c) předkloníme hlavu a do nosních dírek dáme velké množství vaty

 

6) Příznaky úrazového šoku jsou:

a) bezvědomí, zvýšená reakce na bolestivé podněty

b) bledá, chladná, zpocená kůže, rychlý tep

c) zarudlá, horká, suchá kůže

 

7) Minimální frekvence stlačení hrudníku při srdeční masáži u dospělého člověka je:

a) 60 stlačení/min

b) 80 stlačení/min

c) 100 stlačení/min

 

8) Při podezření na poranění páteře u osoby v autě:

a) vytáhneme poraněného bez ohledu na stav osoby nebo auta

b) za všech okolností necháme poraněného v autě a nehýbeme s ním

c) zkontrolujeme tep a dech a v případě, že hrozí bezprostřední ohrožení života, vytáhneme jej z auta

 

9) Při uštknutí zmijí:

a) končetinu zaškrtíme a spěcháme k lékaři

b) končetinu stáhneme elastickým obvazem směrem od srdce k ráně a vyhledáme lékaře

c) ránu nařízneme a vysajeme, poté převezeme zraněného k lékaři

 

10) Vzniku omrzlin na rukou (prstech) můžeme předejít:

a) vložením rukou do podpaží či k tříslům

b) dýcháním do rukavic

c) třením prstů i ruky o sebe

 

11) Při bolestech břicha po úderu/nárazu:

a) počkáme do druhého dne, neustoupí-li bolest, vyhledáme lékaře

b) voláme záchrannou službu

c) podáme léky tišící bolest (Ibalgin, Nurofen...)

 

Řešení:

1) b, 2) b, 3) a, 4) c, 5) a, 6) b, 7) c, 8) c, 9) b, 10) a, 11) b.

S využitím stránek Českého červeného kříže (www.cckuo.cz) zpracovala Helča

(časopis IN!dívčí svět)

 

Autor fotografie:  ellisia DPC


Sdílet na:

 
 

E-shop
navštivte náš e-shop

 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz