Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

holka-a-akne-fhk_i77.jpg

Akné - vnější i vnitřní problém

Akné (trudovitost) je nejčastějším kožním onemocněním, projevujícím se zánětem mazových žláz. Je charakteristickým jevem pohlavního zrání, ale v období časné dospělosti většinou spontánně vymizí. Akné mohou v důsledku zvýšené tvorby kožního mazu trpět i dospělí.

Jak akné vzniká?

Při zvýšené produkci kožního mazu, který je živnou půdou pro bakterie a kvasinky, dochází k ucpání vývodu mazových žláz a vytvoření rohovinové zátky – komeda. Pod touto zátkou dochází k hromadění mazu, až dojde k prasknutí mazové žlázky a rozšíření zánětu do hloubky.
Akné není infekční, tudíž jím nemůžete nikoho nakazit. Pokud jej ale škrábete nebo sami neodborně mačkáte, můžete jej na své kůži rozšířit a jeho stav výrazně zhoršit.
Akné není pouze kožní problém. Kůže je odrazem toho, jaký je organizmus uvnitř, proto je nutné vyčistit tělo i zevnitř. Vnitřní očistě mohou pomoci bylinné směsi: kopřiva, medvědí česnek.

Formy akné

Jsou různé – od černých teček (komedonů, což jsou ucpané mazové žlázy) až po rozsáhlé hnisavé vředy. Akné postihuje především místa, kde má člověk přirozeně velké množství mazových žláz – na obličeji, hrudníku a horní části zad. S různou intenzitou se vyskytuje téměř u všech dospívajících (u chlapců jsou projevy většinou výraznější).

Ke vzniku akné přispívá

  • používání nevhodných kosmetických přípravků (nejprve je dobré určit typ pleti a až pak si vybrat přípravek, protože v důsledku špatného výběru kosmetického přípravku se stav pokožky může ještě zhoršit)
  • špatná životospráva (alkohol, kořeněná jídla a nedostatek spánku)
  • psychika (stres, nervozita, napětí a ostatní negativní emoce)
  • některé potraviny (nadměrně sladká, slaná a tučná jídla a čokoláda, dobré je jíst zeleninu, ovoce, obiloviny a pít dostatek tekutin)
  • onemocnění trávicího traktu
  • dědičnost
  • menstruační cyklus (během cyklu dochází k rozkolísání hormonální hladiny, kvalita pleti se většinou před menstruací zhoršuje)

První pomoc

Když se občas nějaký pupínek objeví, je dobré problematickou oblast namazat tenkou vrstvou speciální masky a poté ji potřít tonikem nebo nějakým speciálním přípravkem (kyselina salicylová funguje jako velmi účinné léčivo), zamaskovat a nechat odeznít.

Jak vypozorovat, co pleti nesvědčí?

Pokud se nějaký problém vyskytne, sepsat si, co jste jedly, dělaly… a počkat, až pupínek vymizí. Z toho by mohlo být patrné, na co jste citlivé a co vám nesvědčí. Pokud je problém závažnější, je dobré zajít na alergologii.

Léčba akné

Na léčbu akné neexistuje jednotný a zaručený návod a vyléčení není možné ze dne na den. Výsledky se dostaví až po určité době a i po zlepšení je důležité v léčbě pokračovat. Při léčbě akné je nutné zaměřit se na redukci tvorby mazu, zlepšení obnovy buněk a boji proti množství bakterií. Doporučuji zejména starat se o pleť pravidelně – používat čisticí emulze a krém – to je základ.

Péče o aknózní pleť

Záleží na formě akné.
Mírná a střední forma – důležitá je pravidelná péče o pleť ráno a večer pomocí přípravků určených k odstranění akné. Příznivý účinek mají přípravky s obsahem kyseliny salicylové nebo kyseliny mléčné. K redukci bakterií lze lokálně ve výjimečných případech aplikovat antibiotika – tato léčba ale není vhodná na léto, protože může způsobit zvýšenou citlivost na UV záření.

Těžší forma – zde je zapotřebí navštívit dermatologa. Ovšem během dermatologické léčby je pokožka vysušována, a proto je potřeba poskytnout jí intenzivní péči.
Jizvy, které často akné zanechá, je možné odstranit kosmetickými procedurami – peelingem, dermabrazí nebo laserem.


S úsměvem na tváři je každý obličej hezčí!

kosmetička Iva Komoňová

časopis IN!dívčí svět

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

Autor fotografie:  Vladimir Floyd Dollarphotoclub


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz