Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

dve-dlouhovlase-kamosky-vxu_i35.jpg

Trable s vlasy

Odmalička jsem měla husté a kudrnaté vlasy. Ano, mnohé z vás si pomyslí, jaké jsem měla štěstí. Ty z vás, které je mají, vědí, že to vlastně štěstí moc není. Moderní experimentování na těchto vlasech jde jen ztěžka a nechceme mít přece na hlavě jen permanentní mikrofon...

Celý život jsem toužila po vlasech rovných jako hřebíky. I když jsem si na své kudrny zvykla a nosila jsem přirozeně vlnitou hřívu, pokaždé se mi při pohledu na rovné upravené vlasy zachvělo srdce. Byl to můj sen. Nespočetněkrát jsem se mohla ujišťovat, že mi kudrny sluší a že zrovna ony můj vzhled dělají zajímavým, ale rovné vlasy jsou zkrátka rovné vlasy. Kdybych se měla nakreslit, rozhodně bych se nakreslila s rovnými vlasy.

Zkrátka jsem se tak cítila, i když zrcadlo ukazovalo pravý opak.
Zlom nastal po pořízení žehličky na vlasy. Měla jsem z ní nesmírnou radost! Konečně si budu moci „udělat” své vysněné vlasy pokaždé, když na ně budu mít náladu! S mou radostí však přicházela i podivná obava. Nemám radši rovné vlasy skrýt před svýma očima a nedráždit se tím, jak by bylo krásné, mít nádherné rovné vlasy, i když po zdlouhavém žehlení? Chvíli jsem váhala, zda mi to za to stojí, ale nakonec jsem se rozhodla, že to zkrátka risknu.

Po pečlivém narovnání jsem se nemohla vynadívat. Mohla jsem si rukama snadno projíždět vlasy, aniž bych narážela na protivné kudrny. Připadala jsem si už jako „rovnocenný člověk”, jako „normální holka”, byl to krásný pocit. Konečně jsem byla tím, čím jsem vždycky chtěla být. Po celý večer jsem se dotýkala svých vlasů a užívala si pocitu, že jsou tak krásně normální. ..

Další den jsem stála v koupelně a pozorovala svůj nový look před zrcadlem. Bylo to krásné, ale ze zrcadla na mě najednou koukal někdo jiný. Nebyla jsem to já, ta milá, zajímavá holčina s šibalsky kudrnatými vlasy. Byla to jakási hezká, ale obyčejná slečna. Když jsem do zrcadla udělala nějaký ten svůj „obličej” nebo pózu, nedělala jsem ji já, ale ta protivná osoba s rovnými vlasy, která na mě zírala z opačné strany zrcadla. Dokonce i můj obličej působil nějak jakoby opuchle. Rovné vlasy byly nádherné, ale nebyla jsem to zkrátka už já. Ovšem, mohl to být pouze můj názor a problém třeba se sebepřijetím. Ostatním se to určitě líbí.

Popravdě řečeno, bála jsem se i toho, jak mi budou ostatní můj nový účes vychvalovat a já si pak v kudrnách budu připadat divně, jako by mi to už vůbec neslušelo.
Nicméně korunu tomu nasadila už maminka: „Teda, musím říct, že tvoje kudrnaté vlasy jsou opravdu o moc hezčí, než když sis je narovnala. S kudrnatýma máš prostě „šmrnc” a jsi hezká. Ale teďka jsi najednou nějak moc obyčejná.”

Za normálních okolností nemůžu vystát, když mi někdo kritizuje mou image nebo oblečení, ale u této maminčiny poznámky jsem pocítila neskonalou úlevu. Ano, nejsem jediná, které se rovné vlasy zdají na mně divné. Ta cizí slečna s perfektně rovnými vlasy, to jsem nebyla už já a měla jsem v sobě pocit, že bych měla být někým jiným.

Po umytí a navrácení svých opravdových vlasů jsem se cítila zase jako já, se vším, co mě vystihuje a jaká se opravdu cítím být.
Tak moc jsem si celý život přála mít rovné vlasy a při každém neúspěchu jsem si říkala, že kdybych je měla, určitě bych se líbila tomu nebo tamtomu klukovi.

Díky této situaci jsem si však uvědomila, že Bůh mě stvořil – a to jak tělesně, tak i duševně, jak si přál. A to tak, aby mi to sedělo a líbilo se mi to. Kdyby mi chtěl dát rovné vlasy nebo perfektní postavu, dal by mi ji. Ovšem jsem jedinečná, ne navzdory těmto věcem, které mě často štvou, ale právě díky nim.  Anežka

(časopis IN!dívčí svět)

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

 

 

Autor fotografie:  Syda Productions DPC


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz