Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

sarka-puncocharova-hdg.jpg

Život na prkně

Snowboardistce Šárce Pančochové na mezinárodních závodech vždy nějak zkomolí její jméno, proto se raději píše jako Sarka Panc. Svůj život má sbalený v cestovní tašce a tráví jej na horách, doma má zlatou medaili z juniorského mistrovství světa z roku 2008 a jízdě na snowboardu podřizuje všechno.

Šárko, jak ses dostala ke snowboardingu? Proč zrovna tento sport?
Jezdit jsem začala asi kolem roku 2002. To byly takové ty první pokusy, hned jak jsem si vyškemrala snowboard od rodičů. Dostala jsem ho pod stromeček a byla jsem hrozně šťastná. Předtím už jezdil brácha, tak jsem se asi nakazila od něho. Sportů jsem ale předtím vyzkoušela docela dost. Fotbal, ping pong, floorball, karate, tenis, basket atd. Byla jsem sportovně nadané dítě, a tak mně šel jakýkoliv sport poměrně snadno. Snowboard jsem si nevybrala. On si vybral mě. :)

Stíháš teď kromě snowboardingu jiný oblíbený sport nebo koníček?
No jasně. Nic se nemá přehánět. Snowboarding miluju, ale někdy je potřeba věnovat se taky něčemu jinému. Poslední dobou jsem se vrhla na jógu. Snažím se taky surfovat. Surfing je něco mimořádného, co by si měl každý vyzkoušet. Nedá se to popsat. Nesmíte se nechat ale odradit hodně těžkými začátky. Sama to ještě zdaleka neovládám, jak bych chtěla. Je toho hodně. Poslouchám hudbu, sleduju filmy a dělám takové ty věci co normální lidi. :)

Jezdíš na U-rampě. Čím je tato jízda specifická? Podle jakých parametrů se triky hodnotí?
Někdy by mě to taky zajímalo. Rampa je specifická v tom, že je to rampa. Musím se hodně soustředit a eliminovat jakoukoli chybu. V rampě, jak nějakou uděláte, tak pro vás jízda skončila. Ztratíte rychlost a už nemá ani cenu se pokoušet pokračovat. Triky se hodnotí podle výšky, stylu provedení, obtížnosti.

Jsou triky povinné a dobrovolné? Můžeš si nějaký vymyslet sama?
Triky jsou dobrovolné. S tím vymýšlením je to hodně složité. Většina už je vymyšlených, ale sem tam se někomu něco nového podaří.

Kolik umíš triků a jaký je nejtěžší a nejefektnější?
Přiznám se, to jsem nikdy nepočítala. A myslím, že to nikdo nedělá. Dojedu na závody, obhlédnu kikry a jiné překážky, podívám se, jak jsou upravené, jaký je sníh, počasí a podle toho si sestavím nějakou jízdu.
Nejefektnější budou double rotace, co se chystám vypilovat letos.
Jinak mě baví každý trik, co dotáhnu do dokonalosti a dokážu si to užít ve vzduchu jak na 5 metrů dlouhém skoku tak na dvacetimetrovém s pořádně protaženým grabem. Trvá to docela dlouho a chce to mít hodně naskákáno a naježděno.

Bojíš se, když děláš nějaký hodně komplikovaný trik? Máš nějaký „fígl”, pomůcku na zvládání strachu?
Takhle nad tím nepřemýšlím. V momentě, kdy začnu při nájezdy na skok pochybovat, že to nedám, tak to většinou dopadne špatně. Je to všechno o tréninku. Já jsem taky nezačínala hned na těch obrovských kikrech. Musela jsem se k tomu vypracovat. A hodně úspěchu je v hlavě!!! Takže „fígl” je to natrénovat. :)

Lítáš na snowboardu až devět metrů nad zemí. Kolik máš chráničů? (A kolik andělů strážných?)
Chrániče mám klasické – helmu, páteřák. Jinak se mi moc dobře s chráničemi nejezdí. Anděly snad nějaké mám. Oni se někdy dost hodí. :)

Jak se snowboarding trénuje v létě?
Když nemám zranění, tak jezdím na Novém Zélandu. Moc tepla si tak neužiju, ale je to holt moje práce. Loni jsem byla více méně celé léto out, kvůli operaci kolene, tak jsem hodně trénovala, surfovala a byla pořád někde v teple. Zima je většinou hodně náročná – spousta závodů, focení, natáčení a hodně stresu, ale dá se to zvládnout.

Média a vůbec spousta lidí od Tebe očekávají dobré výsledky. Není to drtící?
Dřív jsem si to docela brala, ale už jsem se to naučila zvládat. Jezdím si pro sebe, to je hlavní.

Máš speciální tým, který Tě připravuje? Co všechno má za úkol?
Můj speciální tým jsou holky s Onelife týmu, se kterými jezdím. Mají za úkol držet mě neustále v dobré náladě, vymýšlet zábavu, podporovat mě, brát mě na párty, do kina a tak. :) Ostatně stejné úkoly mám i já vůči nim. Taková malá rodinka.

Čeho bys chtěla dosáhnout?
Tím, že mě lidi začali znát, můžu pomoct ostatním a inspirovat je do věcí, jako je charita nebo životní prostředí. Chtěla bych taky nějak změnit holčičí snowboarding, jako nové triky a styl.

A Tvé plány do budoucna?
Budu se snažit čím dal víc podporovat luhačovickou Korunku. Je to občanské sdružení, které pomáhá dětem ze Zlínského kraje. Taky kvůli lidem, co v Korunce pracují a věnují svůj volný čas pomoci nemocným dětem. Obdivuju je a je mi ctí pomáhat jim. Jo, a vyhrát olympiádu – a snowboardovat, co to dá.

Slovníček

U-rampa – koryto, kde stěny bývají vysoké 5 metrů a nahoře jsou kolmé vůči dnu. Jízdě na U-rampě se často říká „královská disciplína freestylu“ a je to jediná freestylová disciplína na olympijských hrách (od roku 1998). Při závodech DJ závodníkům pouštějí hudbu.
kikry – nájezdní můstky pro skoky
grab – uchopení prkna během letu, rozlišuje se místo a způsob, jak se prkno chytí

redakce (časopis IN!dívčí svět - únor 2011)

Autor fotografie:  Šárka Pančochová Archív


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz