Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

Rekordmani v říši zvířat

V přírodě můžeme stále něco objevovat a obdivovat. Mrkni se se mnou na savce, kteří jsou ve svém „oboru“ ti nej...

Největší suchozemský savec
Slon africký je bezkonkurenčně největší, ale má i další nej. Slonice je březí 640 dní. Do jejich chobotu se vejde až 8 litrů vody. Jsou výborní plavci a mají rádi hory.

Nejzajímavější
Ptakopysk podivný. Je to pták se savčí srstí, nebo savec s ptačí hlavou? Vědci si s ním dlouho nevěděli rady. Teď už víme, že je to savec, i když je opravdu velmi zajímavý.

Největší suchozemská trojka
Slon africký (samci jsou až 3,5 m vysocí a váží do 6 tun), nosorožec indický (1,9 m vysoký, 4 m dlouhý, 3 tuny těžký) a hroch obojživelný (460 cm je dlouhý, vysoký 1,5 m a váží do 3,2 tuny).

Nejchlupatější
Kalan – mořská vydra, na jednom centimetru čtverečním svého kožíšku má 38–40 tisíc chlupů (pro srovnání liška má pouhých 8000). Takže holky, co vlastně řešíme? Hromadně zahoďte všechna holítka a vosky :-).

Nejtěžší šelma
Medvěd hnědý kodiak je opravdu kus, váží 950 kg. Není to ale žádný povaleč, unese až půltunový úlovek a dokáže běžet rychlostí koně.

Nejšikovnější lovec
Kolčava je jeden z nejvýkonnějších lovců. Za rok uloví 4–4,5 tisíce myší a hrabošů. Kam se hrabou kočky...

Malej, ale šikovnej
Vakoplch létavý je sice jen 8 cm velký, ale dokáže doplachtit až 50 m daleko. Tak až budete v Austrálii, bacha na „přerostlé motýly“ :-).

Nejnebezpečnější
Největšími škůdci a přenašeči chorob jsou nesporně krysa a potkan. To se ale nemají čím chlubit.

Největší turista
Rosomák je největší druh kuny, váží 20–30 kg. Je vynikající turista. Okrsek, který pravidelně obchází, měří až 3000 km2.

Nejlepší střelec
Skunk pruhovaný se umí trefit přesně do černého :-). Protože zná velice dobře dosah své zbraně, nikoho se nebojí. Silně páchnoucí tekutina, kterou útočí, se nesmyjete ani za několik dní. Pokud se ti skunk trefí do oka, můžeš na několik dnů oslepnout.

Nejzubatější savec
Mrož má až přes půl metru dlouhé kly. Těmi ryje na mořském dně, kde hledá potravu, a také se o ně zapírá při vylézání na kry.

Nejvíce nej
Nejvíce nej má Plejtvák obrovský. Dosahuje délky 33 m a váží až 160 tun. Víš, že jeho oko váží celý jeden kilogram? A dokážeš odhadnout, kolik váží jeho srdce? 500 kg. Síla, co? Plejtvák je největší živočich, jaký kdy na Zemi žil, ale je také nejvzácnějším druhem.

U dalších zajímavostí se těší Maruška S. (časopis IN!dívčí svět )

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

 

 

Autor fotografie:  


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz