Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

priroda-s-duhou-mok_i97.jpeg

Co lze najít na obloze?

Letní hvězdné nebe, to je něco pro romantiky...Nejen v noci je ale obloha plná zajímavých úkazů. Kterépak to jsou, kdy se objevují a co znamenají?

KDYŽ SE NEBE STYDÍ

To je ta chvíle, kdy se obzor zahalí do všech možných barev přes červenou, růžovou, oranžovou až po světle žlutou. Červánky se na obloze objevují zejména ve večerních hodinách nebo po ránu. Sluneční světlo se skládá z více barev, které mají různé vlnové délky. Proto vidíme oblohu modrou - modrá má krátkou vlnovovu délku a za dne se snadno rozptyluje ve vzdušném obalu Země, atmosféře. Během večera, kdy je slunce nad obzorem a jeho svit slábne, musí světlo zvládnout cestu přes objemnější vrstvu vzduchu. Tu lépe překonávají právě odstíny červené a oranžové, které se příliš nerozptylují a snáze procházejí atmosférou. Odrazem těchto paprsků od oblaků vzniká ono kouzelné zbarvení nebe.

 

PODÍVANÁ Z VODY A SVĚTLA STVOŘENÁ

Ještě barevnější než červánky je duha, ve které se prolíná šest základních barev - fialová ve vnitřním oblouku, modrá, zelená, žlutá, oranžová a červená vně. Duha se tvoří lomem světla ve vodních kapkách. Je proto nezbytné, aby byl slunečný den a zároveň deštík, případně lehká mlha. Někdy nevidíme duhu jako celý oblouk s oběma konci u země, ale jen její část - kdybychom se naopak nacházeli vysoko ve vzduchu, mohli bychom spatřit duhu i jako celý uzavřený kruk. V kapce se může světlo odrazit i vícekrát - nám se to potom jeví jako vzácnější, tzv,. dvojitá duha.

 

NEJJASNĚJŠÍ TĚLESO PO SLUNCI  A MĚSÍCI

Ačkoli je podstatně menší než naše denní a noční lucerny, nedá mnohým astronomům amatérům spát. Řeč je o Venuši, druhé největší planetě naší sluneční soustavy. Nepatří tedy mezi hvězdy, i když na noční obloze ji obvykle poznáváme jako tu nejzářivější "hvězdu". Vzhledem k tomu, jak blízko kolem Slunce probíhá, ji lze spatřit krátce před jeho východem nebo po jeho západu. Odtud také pocházejí její označení Jitřenka a Večernice.

Výzva z redakce

Vstaň jeden den brzy ráno, vyhlédni si vhodné místo (kopec, stráň)  a počkej si na východ slunce. Uvidíš, že to bude stát za to!:)

redaktorka Ivana

 

(časopis IN!dívčí svět)

Autor fotografie:  TT studio Adobe Stock


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz