Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

holka-v-houpaci-siti-gjk_i38.jpg

V horku, v nervozitě – v pohodě

Nejen zrak a sluch, ale také čich hraje ve vztazích mezi lidmi velmi důležitou roli. Příjemný čichový dojem nám ale někdy kazí pot. Co s ním?

Víte, že

  • i když nám pocení vadí a je nepříjemné, je pro nás nutné? Jeho funkcí je ochlazování těla a tak brání jeho přehřátí.
  • i v klidu se z celého našeho těla odpařuje voda? Je to asi 500 ml denně, které vůbec nepostřehneme. na těle máme asi tři milióny malých potních žlázek?
  • velké potní žlázy (pachové) jsou především v podpaží? Jejich činnost začíná v pubertě a ve stáří opět mizí.
  • za výraznější „vůni” našeho potu může i jídlo? Svůj větší podíl na tom mají potraviny jako je cibule, česnek, ryby, kmín a další aromatická jídla. problém s věčně mokrými dlaněmi, podpažím či ploskami nohou jde řešit pomocí speciálních přípravků, které jsou k dostání v lékárnách?
  • mezi přírodní pomocníky proti nadměrnému pocení patří šalvěj – čaj, obklady či koupele?
  • řešením proti nepříjemnému pocitu je používání deodorantů, antiperspirantů a antibakteriálních mýdel? A nejen to, důležitá je denní hygiena a častá výměna prádla.
  • zažloutlý pot na prádle lze odstranit octovým koncentrátem? Ocet – voda v poměru 1:4 a potom běžně vyprat.

Deodorant či antiperspirant?

Deodoranty ovlivňují tvořící se pach, zabraňují a snižují jeho tvorbu. Obsahují totiž antibakteriální látky, které omezují množení bakterií rozkládající složky potu. Tradiční deodoranty tedy neregulují intenzitu pocení, jejich účinek je krátkodobý, a proto je dobré použít je i několikrát denně. Vhodným řešením jsou přípravky, které kombinují antiperspirant a deodorant - zmírní tvorbu potu a ještě dodají tělu vůni. Podle kožních lékařů by místa ošetřená deodorantem neměla být vystavována slunci. Může totiž dojít k reakci spojené se vznikem pigmentových skvrn, které vyblednou až za velmi dlouhou dobu.

Podskupinou deodorantů jsou antiperspiranty, které snižují tvorbu potu tak, že mu zabraňují dostat se na povrch kůže. Není se ale čeho bát, k úplnému ucpání potních žláz nedojde. Podle odborníků neexistuje žádný důkaz, že by látky v antiperspirantech mohly způsobovat rakovinu, jak hlásají některé poplašné zprávy. Obvykle se aplikují do podpaží, ale některé se mohou používat i na nohy nebo jiné části těla, jsou-li ve formě spreje.

Tip IN!

Abys byla v pohodě po celý horký či náročný den, přibal si do batohu papírový kapesník a přípravek, který proti pocení používáš. Na toaletě se můžeš kdykoliv alespoň v podpaží (kde se pravděpodobně nejvíce potíš) opláchnout, ubrouskem osušit a pak použít deodorant či antiperspirant. Budeš mít příjemný pocit, zbavíš se upocení a budeš svěží a voňavá.:)

Lída (časopis IN!dívčí svět)

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

 

 

 

Autor fotografie:  81048499 djoronimo DPC


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz