Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

holka-a-akne-fhk_i77.jpg

Nepřítel krásy – akné!

Akné? Néé, hrůza!!! Co s tím? Kamarádka radí make up, sestra pytel na hlavu, babička jíst kvasnice, maminka zeleninu a čerstvý vzduch, reklama zázračnou tyčinku, po které akné zmizí do druhého dne.

Je akné infekční?

Akné je kožní onemocnění způsobené zánětem ve vývodech mazových žláz. Nejedná se však o infekci. Tedy nemůžeš akné na někoho přenést nebo někoho jiného nakazit. Avšak tvoje vlastní akné, pokud ji škrábeš, neodborně mačkáš nebo jinak manipuluješ, se může na kůži rozšířit.

Proč se tvoří?

Maz
Projevy akné vznikají působením několika faktorů. Je to zvýšená tvorba mazu, zvýšené rohovění v oblasti vývodů mazových žláz a působení bakterií a kvasinek, tedy mikroorganizmy. Svou roli hraje i dědičnost.

Hormony
Zásadní je zvýšená tvorba mazu, která je řízena hormony. Uplatňují se hlavně mužské pohlavní hormony – androgeny, které jsou v určitém množství přítomny i v ženském těle. U žen se akné často zhoršuje také v období okolo menstruace, ženy s poruchou menstruačního cyklu mívají též závažnější a léčebně odolnější akné.

Jak se o sebe starat?

Mytí

K mytí nepoužívej klasická (alkalická) tuhá mýdla, vhodnější jsou tzv. syntetické detergenty (tekutá mýdla, mycí emulze a gely s neutrálním či lehce kyselým pH), a to v normální frekvenci!
Pozor! Nadměrně častým mytím stav můžeš i zhoršit.

Oblečení: Pokud máš akné na zádech či hrudníku oblékej si prodyšné, volné, hladké, nejlépe bavlněné věci.

Peeling: Ano i ne. Je vhodný k odstranění vrchní (staré) vrstvy pleti a kůže. Tím docílíš lepší čistoty a menší možnosti ucpávání pórů. Používej jemné krouživé pohyby. Není vhodný u zanícených a hnisavých projevů akné. Infekci by sis roznesla do okolní kůže.

Pozor na jizvičky

Šetrné vymačkávání uhříků za pomoci papírového ubrousku a stahující vody je v pořádku. Násilné mačkání však kůži zraňuje a vede ke zjizvení. Jak správně odstraňovat uhříky a jak pečovat o svou pleť ti poradí každá kosmetička. Podle jejího návodu si pak můžeš pleť čistit sama.

Jak dlouho budeš čekat na krásnou pleť?

Akné se začíná tvořit v pubertě a její projevy se mírní okolo 20 let. Mohou však přetrvávat i déle.
Akné se nehojí „ze dne na den“ a falešné reklamy na rychlé zlepšení většinou nemluví až tak docela pravdu. Když se o sebe budeš pravidelně starat, výsledek se dostaví do 2–3 měsíců. V léčbě je třeba dlouhodobě pokračovat – má totiž i preventivní účinky. Nepřestávej výsledky se určitě dostaví!

Je nějaká dieta na akné?

Specifická dieta neexistuje. Staré pověry a mýty o čokoládě a jiných potravinách, které zhoršují akné, jsou již překonány. Také nespoléhej na výrazné zlepšení po požívání multivitaminových a minerálních směsí. Dodržuj zásady zdravé výživy a také životosprávu s dostatkem spánku. Pokud jsi sama nepříznivý vliv určitých potravin na akné skutečně vypozorovala, tak jejich vynechání v jídelníčku můžeš zkusit a otestovat si efekt.

Můžeš se opalovat?

Je mnoho druhů akné a na kažké působí sluníčko jinak. Řada akné se po pobytu na slunci zlepšuje. Mírné, rozumné slunění vede jednak k pigmenttaci kůže – opaluje se a také dochází k přirozenému peelingu, tj. olupování povrchních vrstev pokožky. Ale pozor, až u 20 % lidí se naopak při slunění akné zhoršuje – hlavně při zvýšeném pocení, horkém, vlhkém počasí a často v kombinaci s nánosy opalovacích krémů (tropická akné, Mallorca akné).

Jak působí psychika na pleť?

Stres a nervozita mohou intenzitu akné zhoršovat. Někdy je to ale obráceně. Horší projevy akné mohou u citlivých jedinců vést ke stresu, sebepodceňování, úzkostem až depresím. Akné se pak nestává jen kosmetickou závadou, ale problémem.

Jak je to s malováním a líčením?

Dekorativní kosmetika není překážkou. Lze používat sypký tónovaný pudr či řídký make-up. Nevhodné jsou ale mastné, výživné a krycí krémy či make-upy. K odličování, jako podkladový krém, a také ke zklidnění kůže lze použít hydratační krémy nebo mléka, tedy prostředky s lehkou, řídkou konzistencí. To platí i pro prostředky proti spálení s ochrannými UV faktory, u akné jsou nejvhodnější ve formě gelů.

Zeptali jsme se odborníka

Odpovídá Kateřina Koloudová – kosmetička

Co to vlastně je problémová pleť?

Název problémová pleť se v kosmetice ztotožňuje s problémy v dospívání, i když mnohé z nich přetrvávají po celý život. V dospívání je jich však nejvíce a jsou nejnápadnější. Mezi problémy řadíme: poruchy tvorby mazu a funkce mazových žláz, alergie, chronická kožní onemocnění většinou na dědičném základě.

Akné, trudovina (acne vulgaris)

Je to zánětlivé onemocnění mazových žláz a vlasových míšků.
Je to nejčastější onemocnění kůže.
Vyskytuje se nejčastěji v pubertě, více u chlapců.
Lokalita většinou na místech, kde mazové žlázy jsou více vyvinuty a vykazují největší aktivitu (obličej, hrudník, záda, ramena).

Jak se akné tvoří?

Nejdříve se tvoří komedon (uhřík) – je to rohovitá zátka zaplňující ústí vývodu. Vypadá jako tmavá ucpávka rozšířeného póru (černá tečka). Později vzniká a narůstá i zánět, krček vývodu se rozpíná a praská, provalí se na povrch. Je-li zánět umístěn v nižší části, může dojít k uzavření a ke tvorbě hluboké cysty.

Jak akné ošetřovat?

Důležité je vědět, že jde o bakteriální zánět, který můžeme nešetrným ošetřením zhoršit!!
Nikdy se nesnažíme odstranit komedony, které pevně lpí ve vývodu žlázy a museli bychom je odstraňovat násilím. Nešetrné porušení povrchu pleti vede často k tvorbě jizvy.
Připravila Majka

(časopis IN!dívčí svět)

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

Autor fotografie:  Vladimir Floyd Dollarphotoclub


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz