Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

maminka-s-ditetem-lhm_i38.jpg

Je darování vajíček O.K.?

Asi znáte heslo „Daruj krev, zachráníš život”. Tato výzva k darování krve je stále aktuální a každému, kdo najde odvahu k darování své krve, patří obdiv a poděkování. Při operaci, po autohavárii, po porodu – to jsou nejčastější situace, kdy je krev potřeba. I proto má smysl vydržet trochu nepříjemného pocitu při zavedení jehly a obětovat čas strávený na transfuzní stanici. Jak je to ale s dárcovstvím vajíček?

V poslední době se stále častěji objevují výzvy k jejich darování. Dívky, které jsou zdravé, mají možnost „pomoci těm, kteří dosud nemohou mít své dítě”, a co víc, snadno přijít k penězům. Může se zdát, že tato „brigáda” je v pohodě. A přece není.

Zamilovaná do bráchy?

Za naprosto nepřijatelné se považuje, aby bylo uzavřeno manželství mezi bratrem a sestrou. Je vysoká pravděpodobnost výskytu různých zdravotních komplikací u dětí počatých z tohoto vztahu. I to je jeden z důvodů, proč zákony takový sňatek neumožňují. A to ani mezi nevlastními sourozenci, pokud mají například stejnou matku, ale jiné otce. Pokud dojde k darování vajíčka, nikdy se neví, kdo vlastně bude příjemcem. Neví se, jaký bude další osud těchto buněk, jaký bude osud dětí počatých z těchto vajíček. Klidně se může stát, že jednoho krásného dne se spolu seznámí takto počatí sourozenci, aniž by cokoliv tušili. Aniž by to tušila jejich maminka – jeden z nich je počat z „brigády z mládí”, druhé dítě maminka sama porodila. Zdá se to absurdní? Vzhledem k velice nízké porodnosti v ČR a výhledově malému počtu mladých lidí je i tento scénář pravděpodobný.

Dítě na přání

Během svatebního obřadu manželé slibují, že přijmou děti. Nikdy neříkají, že přijmou děti, které budou nejprve podrobeny nějakému výběru podle tabulek nebo podle odhadu lékaře či laboranta. Při umělém oplodnění se vždy vybírá. Určuje se, které vajíčko kterou spermií bude oplodněno, který zárodek se nechá žít, který se zmrazí nebo vyhodí. Tento nepřirozený výběr je právě tím špatným na umělém oplodnění. V případě dárcovství se určuje, zda má být vajíčko od blondýnky nebo černovlásky, jak má být dárkyně vysoká, aby bylo ovlivněno, jak by mělo vypadat dítě. Dívky, které darují svá vajíčka, se svými darovanými pohlavními buňkami do tohoto procesu také zapojují.

Zbytečné zdravotní problémy

Je snaha, aby bylo odebráno pokud možno více vajíček při jednom odběru. Dosud naprosto zdravá dívka proto začne užívat léky, které úplně změní činnost vaječníků. Užívání těchto léků je provázeno rizikem vedlejších příznaků, které se někdy projeví jen otoky, bolestmi podbřišku, ale může dojít k selhání ledvin až k smrti. Není vyloučeno riziko rakoviny, která se může rozvinout právě po užívání těchto léků. Bolesti podbřišku se mohou vyskytovat i několik let. Mnohé ženy mají po aplikaci těchto léků úplně zničené vaječníky, které pak nejsou schopné normálního cyklu.

Tyto informace by měly stačit každému, aby věděl, že darování vajíček je potřebné každému rozmluvit a rozhodně se nenechat k něčemu takovému sama zviklat.


Přeji vám, abyste měly odvahu říct ne darování nejen svých vajíček, ale i vašich kamarádek, které nevědí, o co jde.
MUDr. Ludmila Lázničková

(časopis IN!dívčí svět)
 

Autor fotografie:  nadezhda 1906 DPC


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz