Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

modni-prehlidka-fhk_i30.jpg

Zákulisí módních trendů

Každý druh umění má své významné osobnosti. Známe populární herce, zpěváky, tanečníky či malíře. Své velikány má i móda. Kteří návrháři to v současnosti jsou? Jaký styl je pro ně typický a čím se nechávají ovlivnit?

Chanel

Chanel je pařížská módní značka nesoucí jméno legendární návrhářky Coco Chanel (čti Koko Šanel), která vstoupila do světa módy na počátku 20. století se slovy: „Jednoduchost je klíčem k pravé eleganci.” Dnes se nám zdá samozřejmé, že si na sebe oblékneme pohodlné, jednoduché šaty tak, abychom vypadaly k světu, ale zároveň se cítily svobodně. Ale právě za tuto volnost v oblékání vděčíme Coco Chanel. Ta odstranila z dámské módy všechny přebytečné prvky. Jako první se samozřejmě zbavila korzetu a nabídla ženám nosit variace pánských obleků.
Značka Chanel navrhuje vše, co spadá do světa módy: luxusní i běžné oblečení, kabelky, hodinky, šperky a také světoznámé parfémy. Nejznámějším z nich je Chanel no. 5, tedy „Chanel číslo pět”. Byl to první parfém, který nesl jméno návrháře a dodnes patří k nejluxusnějším parfémům na světě.
Od 80. let tvoří pro Chanel německý módní návrhář Karl Lagerfeld. Základ stylu Chanel tvoří pohodlné kostýmky složené z jednoduchého sáčka neboli blejzru a sukně lehce nad kolena, doplněné mašlemi všech velikostí a legendárními chanelovskými kloboučky. V barvách převládá černá a bílá doplněná pastelovými barvami, především růžovou.

Vivienne Westwood

Vivienne Westwood (čti Vivijen Vestvůd) je i ve svých 60 letech jednou z nejvýraznějších osobností současné módy. Je nazývána královnou britské módy, a to i proto, že je nositelkou šlechtického titulu. Její jméno je spojeno především s kapelou Sex Pistols a s obdobím punkové módy. Byla to právě Vivienne, která dala podobu této rebelské módě a zároveň povýšila punk na plnohodnotný módní žánr. Roztrhaná, pomalovaná trička, která drží pohromadě jen díky desítkám zavíracích špendlíků, řetězy všech druhů a velikostí zavěšené kolem krku, výrazný makeup, tmavé oční stíny a rozcuchané účesy. To je móda, kterou Vivienne, bývalá učitelka, začala v 70. letech nabízet ve svém legendárním obchůdku Let It Rock v Londýně. Vytvořila styl, který dodnes žije mezi mladými lidmi po celém světě.
Vivienne Westood vyjadřuje ve svých modelech i vlastní politický názor. V její podzimní kolekci pro rok 2005, kdy vrcholila hysterie kolem terorizmu, se objevila trička s nápisem: Nejsem terorista, nezatýkejte mě. Vivienne se svými modely vyjadřuje k ekologickým problémům, k válečným konfliktům, k výsledkům voleb apod.
Čerpá inspiraci z mnoha rozdílných zdrojů: odkazuje se ke skotské módě používáním tartanu (typické skotské kostkované látky), inspiruje se módou z přelomu 17. a 18. století, kterou můžeme znát z knih Jane Austinové Rozum a Cit, a přešívá je do moderní podoby. Typické jsou pro ni výrazné barvy, nepravidelné, bláznivé střihy a výrazný makeup.

Stella McCartney

Stella McCartney (čti Stela Mek Kártny) je dcerou slavného hudebníka a bývalého člena skupiny The Beatles Paula McCartneyho. Do světa módy vstoupila už ve svých patnácti letech. Vystudovala oděvní design na prestižní Londýnské škole. V její absolventské módní přehlídce vystoupily hvězdné modelky jako Naomi Campbell a Kate Moss. Díky své odhodlanosti a vytrvalosti je mezi návrháři známá jako Ocelová nebo Nezastavitelná Stella.
Stella je, stejně jako byla i její matka, bojovnicí za práva zvířat a vegetariánka. Ve své módě nikdy nepoužívá kůži nebo kožešiny. Navrhuje především z přírodních materiálů, jako je hedvábí nebo len. Tvoří z lehkých vzdušných látek přírodních barev. Její šaty podtrhují ženskost svých nositelek.
Byla jedním z návrhářů, kteří v roce 2006 navrhli kolekci pro obchody H&M. Kromě toho má i dlouhodobou smlouvu se značkou Adidas. Její sportovní oblečení je k dostání ve většině obchodů Adidas, a to i v České republice.

Viktor and Rolf

Viktor and Rolf (čti Viktor end Rolf:) je značka, kterou tvoří Viktor Horsting a Rolf Snoeren, dva belgičtí módní návrháři. Přestože jim je 40 let, patří stále mezi nejmladší světové návrháře. Jejich módní přehlídky jsou nejočekávanější událostí módní sezony, a to hlavně proto, že oba návrháři dokážou skloubit módu a umění v neočekávaných kombinacích.
Každá z jejich přehlídek je skutečným uměleckým zážitkem a nechybí jí potřebný originální nápad. Například na podzim 2007 vytvořili přehlídku, při níž si modelky nosily svá vlastní světla. Letní přehlídka ze stejného roku se odehrála ve stylu plesu – část modelů a modelek byli profesionální tanečníci. Snad nejznámější přehlídkou Viktora a Rolfa je ta z léta 2005 inspirovaná spaním. Návrháři skloubili luxusní módu s pyžamovými střihy a povlečením. Během přehlídky živě vystoupila Tori Amos se svými snovými písněmi s klavírním doprovodem.
V roce 2006 navrhli Viktor a Rolf společně s Karlem Lagerfeldem a Stellou McCartney kolekci pro H&M. Která byla okamžitě vyprodaná, takže máme smůlu.

Kristýna (časopis IN!dívčí svět)

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

 

Autor fotografie:  Michael Mandiberg CC BY-SA 2.0


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz