Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

foceni-xim_i54.jpeg

Řeší kluci rozchody?

"Milá redakce, proč se kluci z rozchodu oklepou hned a holkám to trvá dlouho? Vždyť je to vůči nám nespravedlivé, když oni si užívají a my smutníme," napsala nám jedna z vás. A mně začalo vrtat hlavou, jak to vlastně doopravdy je. Popravdě, neznám žádného kluka ve svém okolí, který by rozchod přešel mávnutím ruky. Ale pro jistotu jsem se několika z nich zeptala.

Prožívají kluci rozchod jinak než holky? Pokud ano, v čem je rozdíl?

Víťa: Kluci určitě prožívají rozchod jinak než holky, o tom není sporu. Kluci jsou uzavření, nechají se sžírat a málokdy ventilují své pocity, kdežto holky potřebují řešit danou životní zkušenost skoro se všemi, které potkají. Tak to vidím já ve svém okolí.

Filip: Ano, kluci to nerozebírají mezi sebou, drží to v sobě.

Radek: Kluci prožívají rozchod podobně jako holky, přestože mají rodílné myšlení a jiné vnímání. Záleží, z které strany vzejde impulz a kdo ukončí vztah. Holky jsou ve většině případů ty, co si vybírají a rozhodují o vzniku vztahu i jeho případném ukončení.

Šimon: Ano. Řekl bych, že kluk se daleko více rve a trápí v období před rozchodem. A holka je nešťastná více po rozchodu. Když už se kluk rozhodne, že se rozejde, holka už těžko jeho rozhodnutí změní.

Pavel: Je to individuální záležitost, záleží na tom, kdo se s kým rozejde. Rozdíl je, a to v prožívání, emocích a ve vzpomínkách.

 

Jak prožívá kluk rozchod a období po něm?

Filip: Záleží na okolnostech rozchodu. Většina kluků si to nechce ani připustit, ale každý rozchod zanechává prázdné místo.

Víťa: Záleží na tom, jestli se holka rozejde s klukem nebo kluk s holkou. Období po rozchodu je pro kluka určitým obdobím nové volnosti, pak mu ale začíná něco chybět a zjišťuje, že to není to pravé ořechové. Kluci zkrátka holky potřebují, ovšem než se kluk dostane k té své pravé vyvolené, je to cesta někdy mnoha rozchodů.

Pavel: Je to hodně individuální záležitost. Ze začátku je to dost hrozné, ale časem to vyšumí.

Šimon: Nejtěžší je čas, kdy cítím, že vztah není dobrý, že je "něco" v nepořádku. Hledám způsob, co dělat, aby to zase fungovalo. A když nenajdu, nezbývá jiná možnost než rozchod. Já jsem po rozchodu cítil spíš takové uvolnění, klid. A můžu jít zase dál. To v případě, kdy si můžu říct, že jsem udělal všechno, a že to bylo všechno čisté. Ale záleží na jedné skutečnosti: jestli byl vztah čistý. Pokud došlo k sexu, ti dva jsou k sobě spoutáni a není to jen nějaké obrazné vykreslení. Ti dva jako by byli tím pádem jedno tělo i duše. Málokdo si to uvědomuje. Pak rozchod znamená roztržení srdce a zbyde každému jen půlka. Následky z takového rozchodu jsou velice bolestivé.

Martin: Docela těžko. Záleží samozřejmě na tom, jak byl vztah dlouhý, jaký vůbec byl a proč skončil. Pokud byl krásný a dlouhý, tak je to o to těžší. Ale pokud trval jen chvíli, tak to nemusí být až tak bolestivé. Je to určtě individuální. Je jasné, že je vždy potřeba čas, než se to všechno vrátí do normálu. Vím, že někteří kluci, aby to bylo co nejdřív v pohodě, se snaží co nejdřív najít někoho dalšího. Nemám nic proti hledání životních partnerů, ale nesmí se to přehnat.

Co z toho plyne:

  • kluci se rozchodem často trápí stejně nebo i víc jak holky
  • kluci řeší "rozchod" spíše před a dívka po
  • rozchody sice patří k životu, ale zároveň bolí obě strany. Není proto nutné se vrhat do vztahů po hlavě. Všechno má svůj čas

Petra (časopis IN!dívčí svět)

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

Autor fotografie:  Joshua Resnick Adobe Stock


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz