Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

ruka-s-mobilem-jus_i38.jpg

Zápisník redakce: Co tahle to zkusit offline?

Moderní technologie se staly naší každodenní součástí. Schválně, jestli si vzpomeneš, kdy naposledy jsi strávila den bez jediného pohledu na rozsvícený displej mobilu, počítače nebo televize. Už to asi bude pěkně dlouho, že?

Sociální sítě a další moderní vynálezy mají spoustu výhod. Usnadňují nám komunikaci s druhými; stačí pár kliknutí, abychom se dozvěděli, co potřebujeme; nabízí nekonečné hodiny zábavy... Pak sebou nesou ale spoustu nevýhod, proto neškodí si tu a tam udělat digitální detox a být občas offline.

Nechce se ti odložit mobil a vypnout počítač? Tady je pár důvodů, proč to občas aspoň na chvíli zkusit:

1. Spojení s reálným světem

S nosem přilepeným na displej snadno zapomeneme, kolik věcí se děje okolo nás. Občas na Instagramu obdivujeme krásné fotky přírody a nádherných míst, která bychom chtěli navštívit, ale nevšimneme si, co všechno je okolo nás. Kromě toho každý den potkáváme spoustu zajímavých a inspirativních lidí, ale promeškáme kontakt s nimi, protože místo toho radši sledujeme lidi na obrazovkách.

2. Zmírnění stresu a úzkostí

Stres a úzkosti postihují stále více lidí. Příčin samozřejmě mohou mít mnoho, takže ne za všechno mohou sociální sítě a internet. Pravdou ale je, že v nás tyto technologie mohou stres a úzkosti vyvolávat. Denně jsme totiž neustále vystaveni spoustě informací, které nás zahlcují, a náš mozek si nemá kdy odpočinout. K tomu nás může začít stresovat přemíra špatných zpráv, které v nás vyvolají pocit, že se na světě neděje nic dobrého. Našemu psychickému zdraví nepomůže ani to, když se budeme neustále srovnávat s tím, jak se někdo až přehnaně a nereálně dokonale prezentuje na sociálních sítích.

3. Zlepšení kreativity

Pokud máš pocit, že nedokážeš přijít s ničím kreativním a došly ti nápady, je možné, že i za tímhle stojí moderní technologie. Jak už jsem psala výše, náš mozek je zahlcený hromadou informací a pak už prostě nemá prostor přemýšlet a přicházet s novými věcmi. Zkus se chvíli odpoutat od obrazovky, rozhlédnout se okolo, ztišit se... Ona ta kreativita zase přijde, jen je potřeba jí udělat prostor.

4. Zlepšení spánku

O tom, že nám modré světlo z displejů může negativně ovlivnit spánek a že bychom proto do nich neměli koukat před spaním, už toho bylo napsáno hodně, takže se nebudeme opakovat. Jestli si chceš zlepšit svůj spánek, zkus si udělat digitální detox před spaním.

5. Čas na jiné věci

Máš pocit, že máš na všechno málo času a nestíháš to, co bys chtěla? Zkus se podívat, kolik času jsi strávila na mobilu. Existují aplikace, které čas u obrazovky měří, ale některé typy mobilů už mají tuto funkci zabudovanou přímo v sobě. Některé z vás budou možná nemile překvapené tím, že se v některé dny čas, který strávily třeba na TikToku nebo Instagramu, bude počítat na hodiny. Kolik jiných věcí bys za tu dobu stihla?


Je skvělé, že díky internetu máme tolik možností, ale moc vám přeju, abyste se a jeho používání nestaly závislé a dokázaly trávit čas offline, venku a se skutečnými lidmi, protože lidské objetí nic nenahradí.

Začala postní doba. Pokud ještě nemáš žádné postní předsevzetí a cítíš, že trávíš na mobilu a u počítače hrozně moc času, možná právě méně času online a více offline by mohlo být skvělým způsobem, jak prožít půst.

redaktorka Martina

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.


 

Autor fotografie:  Fotolia ponsulak


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz