Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

parta-xtr_i49.jpg

Zápisník redakce: O přátelství v církvi

O církvi se říká, že je to druhá rodina. A jako v každé rodině, i zde to občas zaskřípe, když se objeví nějaké problémy. Ráda si ale připomínám okamžiky, kdy vidím, jak se máme navzájem rádi a umíme se společně zasmát!

Jako třeba tento týden. Nikdo nechodí do školy ani do práce, není moc co na práci. A v ten okamžik na mě na facebooku vykoukne zpráva: Kdo má zájem, nechť se přidá do nové skupiny, kde si budeme navzájem sdílet recepty. Na naši mládež (spolčo) chodí cca 50 lidí a někoho zkrátka napadlo, že si budeme posílat tipy na večeři. Smíchy jsem se mohla potrhat! Důležité je totiž neztrácet humor za žádných okolností. A tak jsem s nadšením svým kamarádům nasdílela recept na pečené brambory se zeleninou a tvarohem. Někteří ale byli originálnější. Jeden kluk se neváhal pochlubit obyčejnými ovesnými vločkami s marmeládou a jiný kamarád nasdílel svoji snídani v 18 hod. i s ranní kávou! Zkrátka, co člověk, to originál 😊.

Na druhou stranu si uvědomuji, že získat takové kamarády nebylo jen tak. Stálo a stále mě to stojí jistý komfort a pohodlí. Když jsem mezi ně přišla poprvé, ale i podruhé, potřetí… měla jsem pocit, že se se mnou nikdo nebaví a že nikomu na mě nezáleží. Tato situace mě neskutečně trápila, ale to pouze do doby, než jsem přišla na to, co je špatně. A nebyli to ti lidé. Byla to má hlava, která mi z nějakého důvodu namluvila, že přátelství lze získat bez práce. Když jsem si to uvědomila, začala jsem na tom pracovat a ejhle! Nastala změna a seznámila jsem se s řadou zajímavých lidiček. Ne, toto není jednoduchý návod na to, jak získat přátele. Mě to stálo asi rok a půl života. Půl roku trvalo jedné holčině, než mě přemluvila, abych s ní šla na domácí holčičí skupinku, kdy bychom se spolu modlily a četly Bibli. Co se potom půl roce změnilo? Reálně mi došly výmluvy. Nekecám!

Abychom se v církvi, spolču nebo mládeži cítili přijatí, potřebujeme přátele. O ty ale musíme pečovat. A pokud máš pocit, že o tebe nikdo nemá zájem, zkus jej projevit jako první. Bolí to a je to nepříjemné. Ale církev, společenství, spolčo, tvoří lidé a bez těch se neobejdu ani já, ani ty. Nejsme žádný kroužek šití. Od toho se lišíme právě tím, že naším středobodem je Ježíš. Navzájem ale tvoříme vztahy a přátelství, ve kterých se máme a musíme povzbuzovat na cestě za Bohem. Pečujme o lidi kolem sebe a važme si sebe navzájem. Smějme se spolu a povzbuzujme se navzájem i dnes, když situace ve světě se zdá být těžká. Aspoň teď máme legitimní důvod pořád koukat do mobilu na zprávy 😊. redaktorka Lucka

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.


 


 


 

Autor fotografie:  yanlev 90668372 Adobe Stock


Sdílet na:

 
 
     

    Vydavatelství IN s.r.o.
    Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

    objednávky:
    tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
    mail: objednavky@in.cz

    redakce:
    Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

    tel.: 775 598 603
    mail: redakce@in.cz