Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

vikend-hanka-2024-rze_i14.jpg

Zápisník redakce: I v únoru se dá začít

Jak jsi na tom se svým novoročním předsevzetím? Já nijak. Protože jsem na konci ledna dělala velkou zkoušku, tak jsem smýšlení „nový rok = nové já“ odsunula na únor. A tak začínám v období, kdy už to většina lidí v mém okolí vzdává, protože zjišťuje, že „více se hýbat/naučit se anglicky/zhubnout“ nejde. A tak se teď zamýšlím nad tím, jak to udělat, abych na začátku března nebyla tam, kde jsou ostatní teď. Tak trochu frustrovaní, tak trochu rezignovaní a hlavně zpátky ve starých kolejích.

Abych byla schopná dodržet, co jsem si slíbila, nemůžu si to jen tak říct. Musí to být velice konkrétní, abych věděla, kdy své předsevzetí plním a kdy ne. Když si řeknu „budu více cvičit“, tak přece nevím, jestli po sobě chci, abych cvičila každý den anebo 2x za měsíc. Více je docela neurčité slovo.

Cíl tedy musí být ČASOVĚ přesně URČENÝ, abych si byla jistá, jestli jsem vůbec na správné cestě. Vím o sobě, že mám dvakrát týdně práci do pozdních hodin, a že v těchto dnech nic ke svému cíli nesplním. Mohu si tedy říct, že cvičit zvládnu maximálně dvakrát týdně. To je REALISTICKÝ cíl, jehož plnění mi bude dělat radost. Bude pro mě tedy PŘIJATELNÝ. Pořád ale nevím, co přesně budu cvičit, a tak je podle mě potřeba se i zamyslet nad obsahem svého předsevzetí. Za mě by to mohl být běh, lezení, jízda na kole nebo strečink. Díky tomu se cíl stane KONKRÉTNÍ. Abych byla motivovaná, budu si v kalendáři zaškrtávat, zda jsem tento týden splnila svůj plán. Když se pak podívám do diáře zpětně, budu na sebe moct být hrdá. Můj cíl bude MĚŘITELNÝ.

Vytvořila jsem SMART cíl, který mi možná pomůže splnit si předsevzetí. Zvednout se a začít něco dělat ale budu muset tak jako tak. :)

  • S (specific) – konkrétní,
  • M (measurable) – měřitelný,
  • A  (acceptable) – přijatelný,
  • R (realistic) – realistický,
  • T (time-bound) – časově určený.

PS: I únor může být novým začátkem, třeba pro překlopení svého předsevzetí do SMART předsevzetí.

redaktorka Hanka

 

Inspirace: https://cs.wikipedia.org/wiki/SMART_metoda


Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

Autor fotografie:  Závodná Hana


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz