Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

snek-fsh_i83.jpg

Zápisník redakce: Bydlí s námi šnek

Je to už nějaká doba, co se připravuji na státnice, a tak jsou mé dny dosti stejné. Je to vlastně smutné, že to nejzajímavější, co se teď děje, je starost o šneka.

Jmenuje se Artur, je velký a bydlí s námi dočasně, protože jeho páníček je v zahraničí. Ačkoli jej nemám v péči přímo já, ale spolubydlící, vytvořila jsem si k němu zvláštní vztah. Ten vztah je výjimečný, protože jsem v naší domácnosti jediná, kdo se ho neštítí. Dodává mi to pocit důležitosti.

Zpočátku to s ním bylo těžké. To proto, že neustále jenom kroužil po skle terária. Takový hlemýžď potřebuje občas vyměnit podestýlku a vymýt terárium, ale jak to udělat, když je pořád na skle a nejde odlepit?

Číhat na to, až šnek sleze dolů na hlínu, může trvat vážně dlouho. Nám to trvalo asi týden. Šnek však v průběhu tohoto času poněkud chřadl.

Jednoho dne přišla spolubydlící z práce a opravdu potěšeně konstatovala, že Artur ještě žije. A proč se bála, že je po něm? Prý měl ráno u huby pěnu. Nejsem žádný šnečí odborník, ale vím, že to není známka pevného zdraví.

Protože byl Artur konečně po dlouhé době na hlíně, vzala jsem ho a pod tekoucí vodou ho umyla. Bylo úžasné sledovat, jak dovede i takový hlemýžď projevovat emoce. Kroutil se a protahoval a slastně přivíral oči. Opravdu z něj bylo cítit velké nadšení.

Říkáme tomu šnečí resuscitace, protože od doby této úžasné koupele nejen, že neměl Artur pěnu u huby, ale nadšením lezl po stropu terária.

Náš vztah se prohlubuje, protože se spolu učíme. Mám ho ráda, protože se mnou tráví čas a já nejsem sama. Nemá moc na vybranou, protože utéct ode mě je pro něj příliš nereálné.

Za velký úspěch považuji, že se mi jej ho už podařilo odlepit i od stěny terária. Fígl je v trpělivosti (šnek musí přelézt alespoň kouskem těla na ruku) a v použití trochy vody, díky které není tak pevně přilepený.

PS: O hadech se říká, že vypadají slizce, ale ve skutečnosti nejsou. To nedokážu posoudit (na hada bych nesáhla), ale mohu říct, že šnek vypadá slizce a opravdu slizký je. redaktorka Hanka

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.
 

Autor fotografie:  Závodná Hana


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz