Aprílové počasí si s námi hraje - chvíli je jaro, chvíli léto a pak se najednou schyluje ke sněžení. I když to ale vypadá venku kdo ví jak, s prvními slunečními paprsky vždy dostanu chuť na něco svěžího, zdravého a zeleného. A že nám toho příroda na jaře nabízí spoustu!
Nejsem žádný znalec rostlin, a proto jdu po klasice, tedy po bylinkách, které bezpečně určím (takže určitě i ty).
Sbírám bršlici kozí nohu, kterou poznám podle lístků (jsou po třech) a trojúhelníkového stonku. Bršlice má u kořínku taky takové rozšíření, které připomíná kopyto. A to si pak určitě bršlici s ničím nespletu.
Nalézám už také žebříček (ten netřeba představovat, vypadá jako žebřík), kontryhel a ptačinec žabinec.
A co s tím vším bohatstvím dělám? Bylinky mixuji do šťavnatého zeleného smoothie - společně třeba s jablkem nebo banánem.
Někdy si také bylinky nasekám na jemno a posypu si s nimi namazaný chleba.
Jedlý a snadno rozpoznatelný je také třeba kontryhel, ten je navíc výborný pro nás ženy. Před a během menstruace se vyplatí pít kontryhelový čaj, protože zmírňuje bolesti břicha.
Na loukách už také můžeme vidět pampelišky - neboli smetánky lékařské. Z nich se dá vyrobit pampeliškový med. Anebo ještě jednodušeji - ozdobit si žlutými květy (lístky) jídlo. Stejně tak můžeme použít sedmikrásky na dozdobení voňavých jarních polévek.
Hmmm, taky už se ti sbíhají sliny?
PS: Pokud si nejsi jistá, zda bylinu bezpečně poznáš, raději ji nesbírej. Můžeš si ale vzít na pomoc někoho, kdo bylinky zná anebo si vypomoct s fotkami, herbářem nebo Google Lens. Trhej bylinky jenom na čistých místech, ne v blízkosti cest.
redaktorka Hanka
Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.