Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

vanocni-krabicka-od-martiny-jfz_i30.jpg

Zápisník redakce: Malá krabička plná radostí

Chcete dát na Vánoce všem svým blízkým nějaký dáreček, ale máte jich tolik, že to peněženka prostě neutáhne? Nebojte, mám tu pro vás malý tip na malý a milý dárek v podobě krabičky plné drobností, kterou uděláte radost kamarádkám nebo třeba učitelům. Tenhle tip můžete vyzkoušet i v případě, že moc nefandíte vyrábění.

Krabička je základ

První věc, kterou budete potřebovat, je krabička, do které dárečky vložíte. Pěkné zabalení totiž vylepší dojem z jakéhokoliv dárku. Obdarovaný pak navíc může krabičku ještě využít na uložení různých drobností, třeba bižuterie, sponek apod.

Já jsem zvolila variantu, že krabičky budu vyrábět, protože mám doma spoustu tvrdého papíru. Prohledala jsem Pinterest a vybrala si tuto. Je jednoduchá, protože je jenom z jednoho kusu papíru a nemusí se moc lepit. Zároveň se dá velmi snadno překreslit na jinou velikost a má originální zavírání.

Pokud si vyhledáte (třeba na Pinterestu nebo na Googlu) heslo „DIY boxes“, najdete spoustu inspirace na krabičky. Záleží proto jen na vás, jak moc složité vyrábění chcete vyzkoušet. Když do vyhledávání přidáte slovo „template“, vyskočí vám šablony, podle kterých můžete krabičky skládat. Slovo „printable“ zase zajistí šablony, které si rovnou můžete vytisknout, což vám hodně usnadní práci.

Krabičku je možné poskládat ze vzorovaného papíru, nebo z jednobarevného papíru. Mně osobně se při tvoření nejvíc zalíbilo zdobit papír razítky. Razítek mám doma totiž docela pěknou zásobu. Je možné krabičku i pokreslit. Nebo zkuste barevné puntíky, těmi nic nezkazíte. Moc doporučuju krabičku prvně ozdobit a až pak slepit. Na slepenou se špatně kreslí.

Není nic špatného na tom krabičku koupit a popřípadě ještě nějak dozdobit. Záleží na vašich možnostech. Nemusíte se ale bát. Jednoduchou krabičku určitě zvládnete poskládat sami. Klidně může být jednobarevná a převázaná mašličkou.


A co dovnitř?

Stačí se zamyslet nad tím, co má obdarovávaný rád a podle toho mu naplnit krabičku různými drobnostmi. Tady je pár tipů, které jsem do krabiček dávala já:

  • „Sláma“ nebo něco na vyložení. Aby krabička byla hezky plná a jednotlivé věci v ní nelítaly sem a tam, vyložila jsem ji „slámou“. Dá se koupit, ale já ji vždycky schovávám, když mi přijde s balíčkem z eshopu, a pak ji takhle recykluji a používám znovu.
  • Něco sladkého. V Lidlu (ale budou i v jiných supermarketech) jsem nakoupila balení sladkostí, které obsahuje malé čokoládky, bonbóny nebo pralinky balené jednotlivě. Ty pak rozdělím do krabiček. Může se zdát, že třeba 70 korun za balení je hodně, ale když si to rozpočítáte na počet dárků, které tím vytvoříte, je to opravdu příjemná cena. Já mám největší radost z toho, že jsem úplnou náhodou v nějakém halloweenském výprodeji v Lidlu sehnala mini čokoládky Ritter SPORT, které mám moc ráda, takže jsem se musela hodně přemáhat, abych je nesnědla. Uvidíte, na co narazíte vy.
  • Svíčky. Vánoce bez svíček by snad ani nebyly Vánoce. Do krabiček ale nekupujte ty úplně nejlacinější bílé svíčky, ale podívejte se po nějakých voňavých. Krásně provoní celou krabičku a obdarovaný je využije. Protože se svíčky prodávají ve velkých baleních, můžete se domluvit s maminkou, že je koupíte dohromady. Část svíček půjde do krabiček, zbytek si necháte doma, kde se na Vánoce určitě budou hodit.
  • Sponky, gumičky, pinetky. Tohle jsou věci, které každá holka pravidelně ztrácí, takže je určitě využije. Než kupovat gumičky po jedné, vyplatí se koupit větší balení barevných gumiček a kamarádkám je rozdělit podle toho, jakou mají rády barvu. Populární jsou i scrunchies, které se dají snadno vyrobit, pokud máte doma nějaké zbytky látek. Návod je třeba tady.
  • Náramky. Nevím, jak vám, ale mě se doma válí spousta korálků a bavlnek. Vánoce jsou skvělá příležitost, jak je trochu zužitkovat a zároveň udělat druhým radost. Korálky navlékám na gumičku, z bavlnek pletu náramky přátelství. Taková sada několika barevně sladěných náramků určitě udělá radost. Pokud rádi tvoříte, nebojte se udělat kamarádce náušničky, prstýnek nebo řetízek.
  • A co dál? Voňavý sáček čaje v hezkém papírovém obalu. odznáčky, přívěsky na klíče, brože, drobnosti z fimo hmoty, origami…

Nezapomeňte přidat vánoční přáníčko a kartičku s citátem. Pokud moc nefandíte vyrábění, můžete použít třeba ty citáty, které jsou na našem Facebooku a Instagramu. Vůbec nám nevadí, když si je vytisknete, někomu darujete nebo třeba pověsíte u sebe v pokojíčku. Právě naopak máme radost, že vám dělají radost, i když zrovna nejste online. Jen prosíme, neumazávejte naše logo ;)

Není potřeba dávat žádné velké dary. Stačí jen drobnost, kterou tomu druhému dáme najevo: Mám tě ráda, vážím si našeho přátelství a chtěla bych ti dát aspoň něco maličkého jako výraz toho, že na tebe myslím.

Krásný advent a požehnané Vánoce přeje redaktorka Martina

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

Autor fotografie:  Martina Mátlová


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz