Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

srdickove-mydlo-mtj_i32.jpg

Mydlinkové potěšení

Prý vlastnoručně vyrobený dárek udělá největší radost. Mnoho lidí má ještě větší radost, pokud je dárek navíc praktický. Naše mýdlo splňuje oba požadavky.

Co je potřeba nachystat?

Mýdlová hmota, lahvičky s barvivy, vonné esence, sklenička (od kávy), hrnek a rychlovarná konvice, kapátko, třpytky, nožík, formičky, dekorace. Vše zakoupíš přes internet nebo ve výtvarných potřebách (za 250 Kč hravě vyrobíš malá mýdla asi pro deset lidí).

Jak na to?

V rychlovarné konvici ohřej vodu, než začne vřít, nakrájej do skleničky kousky mýdlové hmoty. Poté nalij do hrnku vroucí vodu a do ní ponoř skleničku s mýdlovou hmotou. Mýdlo se začne postupně rozpouštět (s malým množstvím se pracuje lépe, větší objem hmoty rozpustíš tak, že dáš naplněnou skleničku na 20 sekund do mikrovlnné trouby).
Do roztavené mýdlové hmoty přidávej kapátkem barvivo, vonné esence a přisypávej třpytky. Vše dobře promíchej a pak nalij do připravených formiček. Lze použít formičky na cukroví, silikonové formy, tvořítka na led nebo plastové kelímky. Na dno formičky můžeš před odléváním položit korálky, sušené květy, lístky, mušličky, sušený plátek citronu a jiné dekorace podle vlastního výběru, případně můžeš zalít první vrstvu mýdla a nechat ztuhnout, do mýdlové hmoty přidat další barvivo nebo na ztuhlou hmotu položit další předmět a opět přelít mýdlovou hmotou.
Při odlévání je třeba pracovat rychle a opatrně dokud je hmota horká, při pokojové teplotě brzy tuhne.

Masážní mýdlo

Bojuješ proti celulitidě a nechceš utrácet za drahou kosmetiku? Vyrob si své masážní mýdlo tak, že do mýdlové hmoty přidáš několik lžiček mleté kávy (podporuje prokrvení pokožky), která kůži krásně promasíruje.

Proměna kupovaného mýdla

Máš doma obyčejné mýdlo a chceš pro někoho rychle vytvořit dárek? Stačí do mýdla pomocí nožíku vyškrábat nápis, kytičku či jiný tvar, a pak opatrně zalít horkou obarvenou mýdlovou hmotou. Na drobné tvary skvěle poslouží kapátko! Mýdlovou hmotu lze použít i jako „lepidlo” na připevnění mýdlových květů či dalších dekorací, které lze zakoupit v drogerii nebo výtvarných potřebách.

Tip IN

Při výrobě jsme vycházeli z hotového produktu – mýdlové hmoty. Naše prababičky však vyráběly domácí mýdlo ze sádla a hydroxidu sodného. Při výrobě dochází k chemické reakci, což je v domácích podmínkách nebezpečné, zkus navrhnout učitelce chemie, že si laboratorní cvičení zpestříte výrobou mýdla.

Mája (časopis IN!dívčí svět)

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

Autor fotografie:  Bilal Kamoon


Sdílet na:

 
 
     

    Vydavatelství IN s.r.o.
    Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

    objednávky:
    tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
    mail: objednavky@in.cz

    redakce:
    Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

    tel.: 775 598 603
    mail: redakce@in.cz