Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

holka-premysli-lna_i86.jpg

Hokusy pokusy, nuda být nemusí!

Léto je v plném proudu. Co takhle si vyzkoušet nějaký ten experiment? :-)

Sherlockem snadno a rychle

Poslední dobou mě šíleně nadchly detektivky a raději ani nebudu počítat čas, který jsem strávila u nejrůznějších kriminálních seriálů s limonádou v ruce. Vždycky jsem si chtěla vyzkoušet, jak vlastně funguje taková daktyloskopie – věda o otiscích prstů. Myslím, že teď je ten správný čas k tomu, abych řádně prozkoumala ten svůj (kamarádka samozřejmě taky neunikne, ale pssst :-)).

Co potřebujeme:

  • jakoukoli sklenici nebo láhev
  • štěteček
  • sádrový prášek
  • izolepu
  • kartičky z černého kartonu

a HLAVNĚ nezapomeňte lupu, pane Holmesi :-)

Jak na to: Zahřátý koneček prstu (nejlépe namazaný krémem pro větší výraznost otisku) přitlačíme na připravenou láhev nebo sklenici a poté jej sundáme. Vzniklý otisk zlehka poprášíme sádrovým práškem, přebytek jemně setřeme štětečkem. Otisk se nám tímto krásně zvýraznil. Nyní vezmeme kousek izolepy (pozor na to, aby se neupatlala) a lehce jej přilepíme na otisk. Izolepu poté přelepíme na černou kartičku. A teď už jen stačí otisky lupou prozkoumat a usvědčit toho správného pachatele ;-).

Tip: Místo sádrového prášku můžete použít i nasmirkovanou tuhu z tužky, otisky budou naopak tmavé na bílém papíře.

 

Krystalkové perličky

Krystalizace… počkat, není to ten proces, o kterém jsme se nedávno učili v chemii? Jo, to je ono! Úplně jako bych slyšela naši chemikářku: „Krystalizace je změna kapalného skupenství na pevné, vylučování rozpuštěné pevné látky z přesyceného roztoku ve formě krystalů...“ Uf, výklad dostatečně vyčerpávající na to, aby mě odradil učit se na písemku. Ale zajímalo by mě, jak to funguje v praxi.

Co potřebujeme:

  • sklenici
  • vodu
  • sůl
  • polévkovou lžíci
  • láhev
  • nit
  • lepicí pásku
  • trychtýř

Jak na to: Ve sklenici s horkou vodou (asi 400 cm3) rozpustíme 6 polévkových lžic soli. („Vznikne nasycený roztok,“ dodává chemikářka.) Vzniklou směs přelijeme přes trychtýř do pet lahve, nerozpuštěnou sůl nikoli. Láhev zazátkujeme a do víčka uděláme malou dírku na průchod nitky. Nit následně protáhneme tak, aby byla alespoň 10 cm ve vzniklém roztoku. Dírku pak přelepíme izolepou a láhev odstavíme na nějaké klidné místo. Zhruba po jedné hodině lahví zatřeseme a pak už jen zbývá po dobu tří dnů pozorovat růst krystalků, kterých vyroste na nitce hned několik :-).

 

Citronové osvěžení

Ach jo, venku to pálí jako v solárku a náš mrazák zeje prázdnotou. Po zmrzlině ani vidu ani slechu (já toho bráchu jednou zastřelím!). Kdyby mi aspoň prodavačka nezavřela obchod před nosem. Takhle se do večera asi upeču zaživa. Leda že bych zkusila něco „uklohnit“ sama, ale vzhledem k mým kulinářským schopnostem... Podíváme se, co tu máme. No vida, to bych mohla přece jen zvládnout!

Co potřebujeme:

  • 2 citrony
  • 500 ml vody
  • 5 lžic cukru
  • 1 balíček vanilkového pudinkového prášku

Jak na to: Citrony omyjeme, nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Do hrnce nalijeme vodu, přidáme nastrouhanou kůru i šťávu a přisypeme cukr. Směsici provaříme, poté přimícháme ve studené vodě promíchaný pudinkový prášek a dále vaříme jako pudink (výsledná hmota bude o něco řidší než opravdový pudink). Pak zmrzlinu zchladíme – buď ji přelijeme do formiček, necháme chvíli vychladnout a potom vložíme do mrazáku (můžeme si pochutnat asi za 2–3 hodinky), nebo dáme do zmrzlinového strojku.

Tip: Zmrzku si můžeš podle vlastní chuti dosladit nebo naopak přidat citronovou šťávu. Pro lepší chuť lze ještě zmrzlinu různě dozdobit, například kousky citronové kůry nebo přelít čokoládou. Zbývá jen popřát dobré chutnání!

redaktorka Veronika

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

 

 

Autor fotografie:  Xavier gallego morel DPC


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz