Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

holka-a-akne-fhk_i77.jpg

Zase ty pupínky

Ráno vstávám celá rozlámaná, byly jsme s kámoškou v kině. Ještě teď jsem našla na triku kousky popcornu a chipsů. Moc jsem se nevyspala. Můj první pohled do zrcadla mě totálně rohodí. Už zase ty pupínky?! Kde se tu pořád berou? To zase budu vypadat. Jasně, a ten největší je uprostřed čela. Do háje!

Nevzdávej to!

Nevěš hlavu! Akné je ve tvém věku úplně normální. Projevuje se černými tečkami, pupínky až po zanícené boláky. Objevuje se nejčastěji v obličeji v tkzv. T-zóně, tedy na čele, nose nebo bradě. Výjimkou nejsou ani záda nebo jiné části těla. Ale dá se nimi bojovat. Takže to nevzdávej.

Zmiz jednou pro vždy!

To je touha každé z nás, ale bohužel to nefunguje. Základem akné je nevyvážená hladina hormonů, což dívky i chlapci do svých 25 let většinou mívají. S tím nic nenaděláme, děje se to v našem těle bez našeho přičinění. Druhou část problému tvoří ale naše chutě. Stává se ti, že spořádáš celou čokoládu na jeden zátah? U filmu stihneš dva balčíky chipsů, nejlépe s nějakou hodně pikantní příchutí? Co máš raději: Colu nebo Sprite? Mastná pleť má sklony se ucpávat, a protože přes kůži se z  těla odplavují různé nečistoty a nebezpečné látky, musíme ji pravidelěn čistit. Co se ale stane, když tělo nepřetržitě zásobujeme výše popsanými "dobrotami", které jsou plné látek, které naše tělo musí odplavit pryč, protože nejsou zdravé? Ano, o to víc se ucpává.

Co pomůže?

  • S hormony moc nenaděláme, ale můžeme našemu tělu pomoci tím, že budeme jíst to, co mu prospívá a s čím nemá takovou práci.:)
  • Pij vodu, může být ochucená kousky ovoce.
  • Jez hodně syrové zeleniny a ovoce.
  • Místo (čokoládových) sladkostí si dej do krabičky směs sušeného ovoce a ořechů.
  • Pohyb, a to nemyslíme jen dobíhání tramvaje nebo autobusu po ránu.:)
  • Dopřej si dlouhý spánek, ale v noci.:) Při školním vyučování by to nejspíš učitelé neocenili.:)
  • Věříme, že najdeš ještě spoustu dalších vychytávek, jak se vyvarovat sladkostí a slaností.

 

Info pro tebe

Tři stupně akné a vhodná péče:

První stupeň: Komedony (černé tečky). Jde o nejlehčí formu akné. Pokud máš rozšířené póry a komedony - ucpané póry tukovou zátkou s černou hlavičkou v T-zóně - nemusíš nutně začít bláznit. Může se však, nestaráš-li se o svou pleť správně, vyvinout v horší stupně. Doporučujeme čištění pleti každé ráno a každý večer vhodným přípravkem, napřl pleťovými vodami pro mladou, aknózní a citlivou pleť. Nemusíš se stydět zajít si za kosmetičkou. V salonu ti pleť vyčistí lépe, než jsi schopna sama doma, a navíc ti poradí, který přípravek je pro tvou pleť nejvhodnější.

Druhý stupeň: zanícené neštovičky. Komedony a rozšířené póry se mohou místy zanítit, a vznikají tak červené neštovičky. Poté si vyvíjí hnisané vřídky s bílou čepičkou. Ačkoli to velmi svádí k vymačkávávní, příliš se to nedoporučuje. Jestli ti to ale nedá a máš nutkání vřídek vymáčknout, umyj si ruce i pleť (mohla by sis do pleti zanést infekci, což by její stav ještě zhoršilo), napař si nad hrncem obličej, na prsty si dej papírový kapesník a opatrně vymáčkni vrchní hnis z bílé čepičky. Poté místo vydezinfikuj (např. tea tree olejem nebo Alpou). Taktéž je vhodné si pleť čistit ráno a večer, co nejvíce pít nebo třeba vypozovorovat potraviny, po kterých se ti pleť zhoršuje, a pokusit se jich vyvarovat.

Třetí stupeň: oteklé, zanícené a bolestivé plochy. Pokud máš na tváři nejen černé tečky, ale i hnisající neštovičky, které vytvářejí na obličeji (i jiné části těla) velká, zanícená, bolestivá místa, která mohou otékat či tvrdnout, určitě je dobré o pomoc požádat kožního lékaře. Je možné, že ti lékaři budou nabízet hormonální antikoncepci, to v žádném případě nedoporučujeme, protože dnes existuje mnoho jiných léčebných metod, které mají vysokou účinnost. Hlavně to nevdávej! V každém případě platí, že by ses měla co nejvíce vyhnout, byť i podvědomému, sahání rukou na obličej. Pravidelné čištění a péče, konzultace s lékařem a vhodně zvolená léčba dříve či později začnou zlepšovat stav tvé pleti. Ivona

(časopis IN!dívčí svět)

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

 

Autor fotografie:  Vladimir Floyd Dollarphotoclub


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz