Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

prst-na-tlacitku-swc_i57.jpeg

STOP kousání nehtů!

Stydíte se za své ruce před kamarády a okolím? Kousání nehtů je velmi častým zlozvykem, který trápí spoustu dospívajících. Jak se jej zbavit?

PŘÍČINY kousání nehtů

  • Uklidnění se při stresu, nervozitě, strachu.
  • Podnět při nudě.
  • Snaha o „úpravu“ tvaru nehtů, přesahující kůžičky apod.

Potlačování negativních emocí – agrese, strachu nebo nervozity – nejčastěji vůči autoritám – učitelům a rodičům. Dítě nebo mladistvý by nejraději vrátil křivdu, která se mu děje, zpět, ale nedovolí si to a vztek (zlost, smutek či jakoukoli jinou negativní emoci) v sobě potlačí. Jenomže nahromaděná energie se musí vybít, je třeba upustit páru. A protože jí člověk nedovolí vyvřít na povrch, obrátí se proti vlastním nehtům.

Spousta lidí si kouše nehty, aniž by si to uvědomovala, např. při čtení, sledování televize nebo telefonování.

 

Proč to NEDĚLAT

  • Ruce s okousanými nehty nejdou odložit, máme je všude s sebou.
  • To, že se stydíme za své ruce, může mít negativní vliv na naše sebevědomí a společenský život.
  • Kousáním nehtů dostáváme do úst mnoho bakterií, které mohou způsobovat zdravotní komplikace.
  • Okousané nehty a nehtová kůžička jsou náchylnější ke vniku plísně nehtů či infekce.

 

Co POMÁHÁ

  1. bezbarvý lak proti kousání nehtů je k dostání v lékárnách a drogeriích. Je zdraví neškodný, ale chutná odporně hořce. Pomáhá také těm, kteří si nehty koušou nevědomky – třeba při sledování televize. Jakmile si vložíte nehet do pusy, hned víte, že děláte, co nemáte.
  2. péče o nehty: Někdy stačí jednoduše nehty upilovat do hezkého, neokousaného tvaru a nalakovat nebo nazdobit. Nebo dát těžce našetřené peníze za manikúru. Člověku je potom líto si nehty ničit nějakým zlozvykem.
  3. správná výživa: Nezapomínejte na výživu – k dobré tvorbě nehtů a jejich růstu jsou důležité vitamíny A, E, D, křemík, vápník a železo. Vsaďte proto na bílkoviny – vejce, maso, mléko, luštěniny.
  4. ventilování negativních emocí jiným způsobem: Pokud je pro vás kousání nehtů ventilem pro nahromaděné negativní emoce, je třeba „vybít“ se jinak. Začněte dělat něco, při čem se dokážete odreagovat – např. nějaký sport (jízda na kole, běh, střelba na koš...). Pomáhá i skákání na místě, bušení do polštáře nebo napnutí a postupné povolení všech svalů v těle od hlavy po špičky prstů u nohou.
  5. náhražka: Noste při sobě malou hračku, která vaše ruce zabaví. Výborně se hodí např. pryžový balonek s měkkými hroty (tzv. ježek). Kdykoli vás přepadne nervozita, stres nebo nuda, vezměte si jej do ruky a mačkejte. Hodně také pomáhá mít něco v puse. Při žvýkání žvýkačky nebudete mít v ústech prostor na ruce.
  6. odborná pomoc: Pokud vůbec nic nepomáhá, zajděte za odborníkem, který vám pomůže odbourat nahromaděný stres a naučí vás, jak zdravě ventilovat své pocity a nedusit je v sobě.

 

Trápení se záděrami

 

Kdo si kouše nehty, mívá často problémy i se záděrami. Jde o velmi drobně popraskanou kůži v okolí nehtů. Okraje záděry (prasklé kůže) většinou seschnou, zrohovatí. Záděry vždycky jen zastřihněte, nikdy je netrhejte! Jako prevence pomáhá krém na ruce (nebo přímo krém či olej na kůžičku okolo nehtů). Jakmile si umyjete ruce, hned je namažte. Ocení to i nehty.

Připravila Petra (časopis IN!dívčí svět)

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

 

 


 

Autor fotografie:  maxsim Adobe Stock


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz