Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

holka-u-zrcadla-jek_i26.jpg

Pro krásu i pro zdraví

Pokud chceme něco vylepšit na svém vzhledu nebo na svém zdraví, nemusíme jít nutně do lékárny nebo drogerie pro nějaký přípravek. Stačí vědět, co z kuchyně nebo ze zahrádky lze vhodně zkombinovat a použít. Zde je několik nápadů.

Pro krásu:)

Peeling pro suchou pleť

Asi 2 polévkové lžíce mandlových otrub smíchej s 1 lžící bílého smetanového jogurtu tak, aby vznikla kašovitá hmota. Tu nanes na vyčištěný obličej (mimo oči a ústa) a krk. Začni obličej krouživými pohyby jemně masírovat směrem od středu obličeje. Když se kůže prohřeje a lehce zarudne, smyj hmotu dostatečným množstvím vlažné vody. Nakonec obličej opatrně osuš a ošetři běžným krémem. Peeling se doporučuje provádět večer před spaním.

Jahodová pleťová maska

Díky vysokému obsahu vitaminu C jsou jahody cennou složkou mnoha pleťových masek. Vitamin C povzbuzuje, osvěžuje a dává unavené pokožce zdravý vzhled a růžovou barvu. Další účinnou látkou v jahodách je síra, která podporuje zejména prokrvení kůže. Kromě toho má síra i protizánětlivé účinky, což se vždycky hodí.

Příprava
4–5 čerstvých středně velkých jahod očisti a rozmačkej vidličkou. Přidej asi dvě čajové lžičky smetany, jednu čajovou lžičku medu a promíchej. Hotovou pleťovou masku nanes na celý obličej, kromě očí. Po uplynutí asi 20 minut masku důkladně smyj vlažnou vodou.
Upozornění!
Neochutnávat! Hrozí nebezpečí, že bude maska dřív snědena, než použita. :)
Máš-li alergii na jahody, obloukem se této masce vyhni.

Pleťová maska z kvasnic

Není tak voňavá a chutná :) jako jahodová, ale má také své přednosti. V kvasnicích je obsaženo velké množství vitaminu B, který je důležitý pro regeneraci pokožky. Po proceduře bude tvá pleť krásně hebká a zbavená všech nečistot.
20 g kvasnic smíchej s malým množstvím smetany a několika kapkami citronu. Další postup je stejný jako u předešlé masky.

Jak na vlasy?

Lupy

Kyselé prostředí na pokožce hlavy je dobrou prevencí proti lupům a poškozování vlasů.
Po umytí vlasů je proto dobré hlavu opláchnout jablečným octem. Ten přírodním způsobem neutralizuje náhodné zásadité zbytky šamponu na kůži hlavy a pomáhá vlasům znovu vytvářet vlastní ochranný kyselý povlak.

Padání vlasů

200g čerstvých kopřiv nasekej a povař 20 min v 0,5 l vody smíchané s 0,5 l octa. Vývar sceď a denně jím masíruj pokožku hlavy. Účinné látky kopřivy zvyšují prokrvení vlasové tkáně a tím se zlepšuje celková výživa vlasů.

Pro zdraví

Když slunce spálí

Bavlněný kapesník potři tvarohem nebo přírodním jogurtem a polož na zarudlá místa. Obklad zmírňuje záněty, krásně chladí a může zabránit pozdějšímu odlupování kůže. Doporučuje se několikrát opakovat.

Bolest zubů

Pronikavou bolest zubů ztiší žvýkání jednoho hřebíčku (pozor – ne hřebíku :)). Problém to ovšem neřeší, návštěvě zubaře se stejně nevyhneš :).

Krvácení

Citronová šťáva má výrazné stahující účinky na cévy a dokáže tak zastavit krvácení. Při krvácení z nosu namoč malý smotek vaty do citronové šťávy a udělej tamponádu. Při krvácení z dásní si ústa vypláchni šťávou z citronu.

Vitaminy pro mozek a nervy

K učení nebo jiné činnosti, kde je potřeba soustředění, je dobré si uvařit hrnek mátového čaje. Efekt máty peprné spočívá především v přítomnosti vitaminů skupiny B. Tyto látky posilují nervový systém, navozují lepší soustředění a zvyšuje výkonnost.

Drobná poranění

Škrábnutí a různé malé ranky lze sladce ošetřit medem. Med má protizánětlivé účinky a pokožka se pak lépe hojí.

Lída (zpracováno podle publikace Zdraví z přírody)
(časopis IN!dívčí svět)

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

Autor fotografie:  Kalim Dpc


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz