Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

holka-v-houpaci-siti-gjk_i38.jpg

Co nosit a nepotit se?

Léto je tu, sluníčko svítí a teplota venku je den ode dne vyšší. S krásným počasím přichází i nepříjemnost v podobě zvýšeného pocení. Mokré koláče v podpaží, tričko přilepené na zpocená záda nevypadá dobře, a proti tomu je třeba bojovat všemi prostředky. Jedním ze způsobů, jak pocení omezit, je správný výběr oblečení. Určitě víš, že v létě se ve svetru zpotíš ve chvíli, kdy vyjdeš z domu. Tušila jsi však, že na pocení má vliv i to, jestli máš tričko z polyesteru nebo z bavlny? Proto je důležité nekupovat oblečení jenom podle toho, jak vypadá, ale podívat se také na štítek, z jakého je materiálu.

Co raději ne?

Nevhodné na léto jsou především umělé materiály, které bývají neprodyšné a neodvádí pot. Teplo se pak drží mezi tělem a látkou a ty se potíš a potíš.

Polyester je jednou z nejrozšířenějších umělých tkanin. Mezi jeho nespornou výhodu patří především to, že se nemačká a rychle schne, protože se tekutina nevsákne do vláken, ale drží se mezi nimi, nicméně polyesterové tričko nebude tolik prodyšné a určitě se v něm brzy zpotíš. Podobné vlastnosti jako polyester mají i další, méně běžná umělá vlákna, jejichž název většinou zní jako chemická sloučenina: polypropylen, polyuretan… Pokud si chceš obléknout něco z umělé látky, tak jedině volnou sukni nebo funkční oblečení na sport.

Co nosit?

Na běžné nošení v létě raději sáhni po přírodních materiálech, které jsou vzdušné. Nejdostupnější budou trička z bavlny, která máš určitě doma. K bavlněnému vláknu se většinou přidává elastan, aby byla látka pružnější a odolnější. To vůbec ničemu nevadí, protože elastanu v materiálu bývá většinou 5–10 %, ovšem platí, že čím méně ho tam je, tím lépe.

Ideálním materiálem je hedvábí, které je vzdušné, lehké a také chladí. Jeho cena a údržba už však tak ideální nejsou.

Vhodnou a cenově dostupnou alternativou jsou lněné látky, které dobře propouštějí vzduch, jsou antibakteriální, takže v nich pot nebude zapáchat, vhodné i pro alergiky a navíc v létě chladí. Ke lnu se často přidává viskóza, díky které je látka mnohem příjemnější na nošení.

Podobné je oblečení z bambusu. Bambus má stejně jako len antibakteriální vlastnosti a dobře saje pot. Ačkoliv na tohle oblečení nenarazíš v běžném obchodě, na internetu jej seženeš poměrně lehce a cena se příliš neliší od bavlněných výrobků.

Důležité je také zvolit spodní prádlo a ponožky z přírodního materiálu, jinak se stejně zpotíš a nezachrání tě ani sebelepší tričko.

Pocení je přirozený proces, tělo tak reguluje svoji teplotu a ochlazuje se. Samotný pot nezapáchá, zápach se objeví, až když přijde do kontaktu s bakteriemi, které se přirozeně vyskytují na povrchu lidské kůže. Proto je lepší, když se pot vsákne do látky a nezůstane na pokožce.

Tipy a triky

Než začneš zkoumat složení materiálu na štítcích, látku si osahej. Navíc ne vždy je složení uvedeno na štítku pravdivě. Hmatem provedeš první rozdělení na tenkou a silnou a v tomhle ti jistě ráda poradí i maminka. V létě pak jednoznačně zvol slabou látku, ale pozor, aby ti neprosvítalo spodní prádlo.

Vyhni se přehnaně upnutým tričkům a v horkých dnech sáhni raději po něčem vzdušném a volnějším.

Nemusíš nosit jenom černou a bílou, případné propocení zakryjí i některé vzorované látky.

Vrstvení. Obyčejné tílko a přes něj lehká tunika nebo rozepnutá košile udělají divy. Teplo ti nebude a malá nehoda v podobě koláčů potu v podpaží nebude vidět, protože do svrchní vrstvy se nevsákne. Martina

(časopis IN!dívčí svět)

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.


 


 

Autor fotografie:  81048499 djoronimo DPC


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz