Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

premyslejici-holka-u-kere-tnb_i39.jpg

Antikoncepce jako lék?

Bylo mi asi dvanáct, měla jsem problémy s nepravidelnými měsíčky, a tak mi gynekolog předepsal antikoncepci. Myslela jsem si, že se všechno zlepší. Všude se o hormonální antikoncepci hodně mluví, je tak běžná...

Zrovna jsem ten rok nastoupila na gymnázium, a tak jsem chtěla být víc v pohodě, abych všechno zvládala. Na základce jsem měla jedničky a chtěla jsem být dobrá. Ale jak ubíhal školní rok, často na mě dopadal stísněný pocit, že to nezvládnu. Začala jsem mít divné nálady, kdy mi bylo do breku, nechtělo se mi nic dělat, nic nemělo smysl - nechodila jsem ven ani se s nikým nechtěla bavit, ztratila jsem tak kámošky. Pořád jsem si říkala, že jsem úplně nemožná a k ničemu. Pak si toho všimli naši a vzali mě k psychiatrovi. Prý hluboká deprese, napsal mi prášky. Ze začátku to zabíralo, ale později musel zvýšit dávku. Asi rok nato jsem začala mít problémy s nohama - z ničeho nic mě začaly hrozně bolet. A pak mamka přišla na to, že to může být antikoncepcí, prý má vliv na žíly.

Naštěstí mi našla novou gynekoložku, přestala jsem antikoncepci úplně brát (a dozvěděla jsem se, že i všechny moje psychické problémy nejspíš vyvolaly ty hormony). Začala jsem brát přírodní prostředky s mateří kašičkou a pupalkou a Ascorutin. Sice to nebylo hned, ale postupně se to zlepšovalo, dávky antidepresiv se snižovaly a teď už je nepotřebuju vůbec. I menstruaci mám v normálu, konečně se cítím dobře a už bych si to nechtěla nikdy zopakovat. (Lucka 16)
 

Hormonální antikoncepce

Hormonální antikoncepce (dále HA) byla vymyšlena tak, aby bránila početí dítěte. Naruší se normální zdravá funkce reprodukčního ústrojí ženy a její přirozený cyklus se zastaví. Nahradí ho umělý cyklus, při kterém děloha reaguje na hladinu hormonů dodávaných v náplastích, injekcích, prášcích apod. zbytečně dodávaných do zdravého těla ženy.
Preparátům se sice říká „anti-koncepce”, avšak pravděpodobnost otěhotnění pouze snižují!
Co to znamená? Při užívání HA může dojít k uvolnění vajíčka z vaječníku a to může být oplodněno, vzniklé embryo se vzhledem k nepřipravenosti děložní sliznice vlivem hormonů nemůže uhnízdit. Žena může začít krvácet v normálním menstruačním termínu a nemusí vůbec tušit, že potratila nového a zcela jedinečného člověka. HA tedy může mít potratový účinek! Z vlastní lékařské praxe můžeme potvrdit řadu nežádoucích účinků těchto preparátů bez ohledu na věk uživatelky. Mohou výjimečně skončit i smrtelně (podrobněji v příbalovém letáčku každého výrobku). S tím je v kontrastu, když se HA užívá jako „léčba” akné nebo nepravidelností menstruačního cyklu, kdy tyto nepravidelnosti nebo problémy s pletí nemusí vůbec být projevem nemoci.

MUDr.Lucie Šmehilová
MUDr.Martin Šmehil

Zeptali jsme se lékařů

Je možné řešit poruchy menstruace jinak než podáváním HA?
MUDr. Martin Šmehil: Samozřejmě, že lze. Naštěstí. Kromě hormonů existují přípravky i na přírodní bázi, které rovněž do jisté míry mohou upravit poruchy menstruačního cyklu. Je třeba si i uvědomit, že je rozdíl, když se dodávají do těla hormony jako léčba poruch menstruačního cyklu v souladu s přirozeně probíhajícím cyklem, a kdy se podává hormonální antikoncepce, aby úmyslně narušila přirozeně probíhající menstruační cyklus tak, aby bylo zabráněno případnému početí.

Jak může hormonální antikoncepce negativně ovlivnit zdraví?
MUDr. Martin Šmehil: Různým způsobem, od méně závažných zdravotních komplikací po život ohrožující stavy. K těm patří např. plicní embolie, která může být i smrtelná. Dále jde o zdravotní komplikace v souvislosti s vysokým krevním tlakem, který se může u uživatelek hormonální antikoncepce objevit, poruchy funkce jater a nezhoubné nádory jater, komplikace v souvislosti s možným potratovým účinkem HA. Je zde i zvýšené riziko nádoru prsu, dělohy a jater a další možné vedlejší účinky. Nemalé je také procento neplodných žen, u kterých jejich neplodnost (byť dočasná) souvisí s užíváním HA. Neměl by se podceňovat ani vliv HA na psychiku, může způsobovat změny nálad až po deprese.

Proč je HA tak propagovaná a o negativních účincích se často nemluví?
MUDr. Ludmila Lázničková: Pro některé představuje „moderní” způsob života „užívat si sexuality bez zábran”, to HA zdánlivě nabízí – není nutné myslet na plodné dny, výsledný počet neplánovaných těhotenství u uživatelek je nízký, a tak není ani nutné respektovat vzájemnou úctu jednoho k druhému, ani vzájemnou věrnost.
Předepisování HA je pro gynekology formou výdělku, výrobní náklady na HA jsou nesrovnatelně nižší než jejich výsledná cena na trhu, tím představuje veliký zisk pro farmaceutické firmy. Jejich zástupci i gynekologové jsou tím motivováni k tomu, aby vedlejší účinky HA spíše zlehčovali, vytváří se dojem, že je vše bez problémů.

Hormonální antikoncepci doporučují lékaři i na akné. Je jiný způsob, jak zlepšit kvalitu pleti bez HA?
MUDr. L. Lázničková: Na vzniku akné se podílí několik faktorů, např. dědičný sklon k mastnému typu pleti, kdy dochází ke zvýšené produkci mazu, který se zadržuje uvnitř tukových žlázek a v kožním póru se začnou množit bakterie. To vyvolává vznik nepěkných bolavých pupínků. Podíl může mít i zvýšená produkce mužských pohlavních hormonů. Svou roli hraje i stres, kouření, černá káva, u citlivých lidí větší konzumace kofoly, koly, černého čaje, nadměrné solení a možná i požívání uzenin. Vliv má i nevhodná kosmetika, která příliš vysušuje pleť a to nutí mazové žlázky víc pracovat a může vyvolat nebo podpořit tvorbu akné.
Mnozí trpí nedostatkem důležitých minerálů, jako je hořčík, vápník, křemík, selen, vitamín C. A pokud se některé stavy zkombinují, je z toho pak urputné akné, velice obtížně léčitelné.
Pro lékaře je často nejjednodušším způsobem, jak se u pacientky zbavit akné, že jí předepíše antikoncepci. HA není ovšem jediným řešením této situace a po jejím vysazení se potíže většinou znovu objeví. Další možností jak se akné zbavit, či ho alespoň omezit, je přírodní léčba. Existuje celá řada přírodních preparátů, které tento problém řeší, např. protizánětlivě působí přípravky s pupalkou nebo mateří kašičkou (kromě toho působí blahodárně i při bolestivé a nepravidelné menstruaci).

MUDr. M. Šmehil: Akné se dá mnohdy předejít či alespoň zmírnit pravidelnou péčí o pokožku a úpravou životosprávy. Opravdu těžkých forem akné, které by vyžadovaly léčbu celého těla, je relativně málo. Pak tedy následuje terapie antibiotická. Dále má velmi dobrý efekt aplikace infračerveného světla, zejména na místa, která jsou vlivem akné již zjizvená. Každopádně je třeba se svěřit do rukou lékaře - kožního specialisty, který s každým pacientem podrobně probere jeho konkrétní problémy a možnosti jejich řešení. Základem je však nebát se ptát i na možné vedlejší účinky navrhované léčby a v klidu si vše promyslet. Vždyť není kam spěchat!

Nejčastěji se HA užívá jako prostředek pro zabránění početí dítěte. Kromě vlivu na zdraví má i nezanedbatelný vliv na prožívání vzájemného vztahu manželů, proto je z mnoha důvodů nepřijatelná.

Jaké možnosti volí věřící manželé-lékaři? „Z vlastní zkušenosti i z lékařského hlediska můžeme doporučit metody přirozeného plánovaní rodičovství, které mají srovnatelnou míru spolehlivosti s HA (konkrétně STM –symptotermální metodu). Tyto metody neodmítají plodnost ženy a nezneužívají Boží dar plodnosti, ale dávají nám svobodu se rozhodnout, jestli chceme počít nové dítě nebo ne, ” říkají Lucie a Martin Šmehilovi.

Více se o těchto metodách dozvíte na:

www.cenap.cz

www.lpp.cz

(časopis IN!dívčí svět)

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.


 

Autor fotografie:  Zbyněk Pavienský


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz