Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

holka-si-holi-nohy-llm_i35.jpg

Ani chloupek na mé kráse!

Je tady léto. Doba koupání a plavek. Zima leccos schová pod vrstvami oblečení. Léto je náročnější. Vyžaduje, abych pěkně vypadala. A to se vším všudy.

Řezání chloupků čili depilace

Chloupky rostou, to je naprosto normální, proto nemusíš panikařit. Týká se to všech. Požadavky na krásu se mění, takže co dříve našim babičkám nevadilo, je pro nás problém. Odstraňuj chloupky jenom tam, kde nerostou zrovna vhod (nohy, podpaží, a když se hodně rozrostou, pak i v tříslech).
Holení chloupků má tu nevýhodu, že musíš stále znovu holit, protože kořínky zůstávají a chloupky raší dále.

Depilační krémy

Slovem depilátory označujeme přípravky, které působí na strukturu chloupku. Nejčastěji to jsou pěny, gely a krémy. Ty rozpouštějí vlasový keratin chloupků a po setření stěrkou zanechávají kůži hladkou.
Před nanesením krému mysli na to, že kůže je složitý orgán a může citlivě zareagovat. Proto vždy proveď testování na malé části pokožky, jestli nejsi na složení přípravku alergická.

Vytrhávání i s kořínky čili epilace

Epilace znamená, že chloupek odstraníš i s jeho kořínkem. Je jasné, že tento způsob ti umožní mít pokožku sametovou delší dobu. Ale ne napořád. I tato metoda má své mouchy. Použiješ-li epilační strojek, strávíš s ním zřejmě více času, a navíc tato metoda je i bolestivá. Nejlepší je to ovšem vyzkoušet. Záleží na síle kořínků chloupků a na citlivosti kůže. Pokožka získává časem návyk vůči tomu, co s ní provádíš.
Epilaci je dobré provádět večer. Nemusíš nikam spěchat a přes noc má pak kůže čas na regeneraci a zklidnění. Pokud potřebuješ narychlo někam vyrazit, zvol depilaci. Po epilaci ti můžou naskákat červené flíčky a pupínky, což se většinou nehodí :-).

Epilace voskem

V úvahu přichází epilace voskem studeným či horkým. Jde o hmotu, která vypadá jako karamel. Za studena tuhle hmotu přitiskneš těsně k chloupkům a trhneš, jako když si sundáváš náplast. Teplý vosk získáš tak, že studený zahřeješ ve vodní lázni. Musíš sledovat jeho teplotu, aby ses nepopálila. Voskovou epilaci používají běžně kosmetičky na různé partie těla. Nezačínej s ním pracovat sama doma. Doporučuji se nejdřív v kosmetickém salonu poradit o tom, jestli je pro tebe tato metoda vhodná, a nechat si pokožku otestovat z hlediska citlivosti. Ne každý může použít k epilaci „horký“ vosk. Může ublížit.

Tipy

  • Uděláš dobře, když se před holením napaříš ve vaně nebo se alespoň osprchuješ. Teplá voda změkčí chloupky, proto se před procedurou důkladně vymáchej.
  • Pokud odstraňuješ chloupky z intimních oblastí, pak používej dostatečné množství pěny. Předejdeš tak bolestivému červenání kůže.
  • Po holení si dopřej regeneraci a osvěžení v podobě zklidňujících krémů. Čti složení na výrobku, který se chystáš na kůži použít! Nepoužívej deodoranty s kyselinami a alkoholem!
  • Epiluj se po směru růstu chloupků, tak zabráníš zarůstání chloupků pod kůži. Oholený chloupek při svém novém růstu může změnit směr, a místo toho, aby rostl nad kůži, kde už na něj čekáš s neúprosnou žiletkou, zarůstá pod kůži, kde na něj nemůžeš, a bolí.

Ze života

  • Doporučuji masáž, masírování houbičkou či masážní rukavicí společně s používáním krému proti zarůstání chloupků. Kůže je pak měkčí, stává se pružnější a chloupky tolik nezarůstají.
  • Máš-li po proceduře problém v podobě pupínků a zarudnutí, pak jako první pomoc sáhni po dětském zásypu.

Laserové ošetření

Existují i další metody, jak se můžeš zbavit nechtěných chloupků, například laserové nebolestivé ošetření. To je ale třeba sáhnout hlouběji do peněženky. Ani laser není všemocný. Je třeba ošetření několikrát zopakovat, aby chloupky byly odstraněny trvale.

Vždy doporučujeme konzultaci s lékařem nebo v kosmetickém centru, kde ti vše důkladně vysvětlí!

Za kosmetické okénko díky Kristýně (časopis IN!dívčí svět)

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.


 

Autor fotografie:  Szabolcs Szerekes DPC


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz