Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

holky-pred-vylohou-yjs_i51.jpg

Být šťastná s prázdnou skříní

Titulek je možná trochu provokativní, ale pojďme se společně s Kamilou Boudovou zamyslet, jestli móda, ochrana přírody a štěstí jdou dohromady. Nabízíme část rozhovoru z aktuálního březnového čísla a přidáváme dokument o chemikáliích v módním průmyslu.

Šťastní lidé nikdy nebudou vést válku

IN!: Co je podle vás štěstí?

Zbavit se nánosů a dostat se k tomu, kdo jsem já. Já třeba považuji za štěstí, že mohu volně dýchat, že už mě nesvazují nesmyslné požadavky na to, co je cool, a já řeknu ne, tohle nechci. Štěstí je i to, že můžu číst knihu, která mi otevírá obzory. Že jdu po ulici a na někoho se usměji a on mi ten úsměv vrátí. Prostě drobnosti, které jsou smysluplné a vychází s opravdové svobody. Štěstí není o vlastnění nových oblečků nebo o životě ve velkém městě.

Moje heslo: Tanči, jakoby se nikdo nedíval, piš, jako by to nikdo neměl číst.


IN!: Jste známá tím, že ukazujete, jak je móda nespravedlivá vůči lidem a světu. Kde byl ten zlom, že z holky, která toužila pracovat v módním průmyslu, je jeho kritička?

Vše začalo v Paříži, kde jsem pracovala v jedné módní firmě. Abych si zlepšila francouzštinu a vzdělávala se v oboru, četla jsem různé články o módě v odborných časopisech a narazila jsem na pojem novodobé otroctví, na neutěšené podmínky v továrnách. Dozvídala jsem se, že velké firmy vykupují materiál od firem, kde pracují osmileté děti a někdo je bije holí, když sesbírají málo bavlny, nebo o dětech, které pracují v toxicky zamořené koželužně. Do té doby jsem o tom vůbec neměla tušení. My si myslíme, že je to všude jako u nás v Evropě. Ale když si to uvědomíš, pak už nemůžeš jen tak kupovat trika a džíny a dělat, že nic nevíš.

Jsme v systému, kde všichni běží za penězi a jsou pro ně schopni obětovat lidský životy a půl planety.

Poznámka z redakce

Pokud vás zajímá tato problematika, doporučujeme shlédnout tento dokument o módním průmyslu. V dokumentu je zmíněna jedna módní značka, ale ve většině, u nás dostupných módních značek prodávaných v obchodních centrech, je to velmi podobné. https://www.youtube.com/watch?v=16WnZc-TVUg

IN!: V dnešní době je ale běžné, že chodíme nakupovat pro zábavu a nikdo to moc neřeší.

To je pravda, a proto se to snažím změnit. Velké firmy se soustředí na zisk a my se necháme velmi lehce nalákat. Ale když víme, že chemikálie, která se používá při výrobě bot, je životu nebezpečná a ten člověk s ní pracuje bez rukavic, nebo že řeky v Číně mění barvu podle módních trendů, protože voda z textilek se nečistí, nemůže nám to být jedno. Musíme jednat.

IN!: Ale jak to udělat jinak? Výlohy obchodů a módní časopisy dávají jasně najevo, co je cool.

Za prvé přestat kupovat módní časopisy. (smích) Abychom si neříkaly, že můj styl jsou trendy. Protože když do nich pořád koukáme, říkáme si jo, to se mi fakt líbí, to nutně potřebuju. Ale je to krása vyrobená na zakázku a bude se měnit každý měsíc.  Doporučuju detox (smích). A fakt to jde. A víte, kolik získáte času na smysluplný věci a kolik ušetříte peněz?

IN!: Jde tedy o to, najít si co mi sluší a jít proti proudu?

My si přece můžeme vybrat. Nemusíme si nechávat diktovat od návrhářů a stylistů a kamarádek, co musíme nosit. Když se budeme dívat, zda to, co si kupujeme, prospívá i ostatním, může se to stát naším trendem. Novým pohledem na svět. Jak na tom bude planeta a lidi, až se triko vyrobí, prodá a vyhodí? Je v pořádku jít si koupit tričko, ale pojďme se zamyslet, jestli opravdu potřebujeme tolik oblečení.

IN!: Takže jaké je podle vás řešení?

Myslím si, že nejefektivnější je nosit, co už doma mám, a postupně přicházet na to, jaký mám styl, co mi sluší a v čem se cítím opravdu dobře. Doporučuji vytahovat věci zespoda skříně a zkoušet je kombinovat. Nebo třeba zkusit vyměnit u košile knoflíky, a hned máte jinou zajímavou košili. Nebo ustřihnout, namalovat, vyměnit, zavolat kámošky a vyměnit si oblečení s nimi. Prostě zkusit žít bez nakupování, nevyhazovat věci a nevytvářet odpad.

Takže o tom je pomalá móda. Zapojit se do procesu. Být aktivní.

Kamilo, děkuji vám za super rady a doufám, že odteď bude náš pohled na módu zase o něco širší.

Rozhovor pro časopis IN! vedla Marie Stejskalová

Pro potřebu webu kráceno

Celý rozhovor si můžete přečíst v březnovém čísle časopisu IN!


Kamila Boudová

Studovala Fakultu textilní Technické univerzity v Liberci. V současné době žije v Paříži. Minulý rok ji časopis Forbes zařadil do žebříčku 30 talentovaných Čechů pod 30 let, kteří mění svět kolem sebe. Učí na vysoké škole v Paříži, vyučuje úplně nový obor product Development, je módní revolucionářka a bojovnice za spravedlivější svět. Do Česka přivedla kampaň Fashion Revolution a projekt Sustainable Fashion Day, který je součástí Prague Fashion Weeku.

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

Autor fotografie:  olly DPC


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz