Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

hora-plastu-pwr_i38.jpeg

Ukliď si!

Vlastní bydlení má jednu malou nevýhodu - chybí maminka, která by každou  sobotu připomínala, co všechno se má uklidit. Jste tak odkázání pouze na sebe a vlastní disciplínu, která vám ne vždy pomůže kýženého pořádku dosáhnout. A ne vždy se zadaří.

Největším problémem v mé domácnosti se stala vana, a to ze zcela prostého důvodu. Vždycky si říkám, že se umyje ve chvíli, když se někdo sprchuje. A tak vydržím docela dlouho si nevšímat rohů vany, na které pomalu sedá prach nebo na usazeninu ze směsi prášků na praní. Holt, ne každá špína se umyje sama od sebe, jak by se předpokládalo.

Zrovna nedávno mi došla trpělivost a já se do umývání osudné vany vrhla s plnou vernou. S výsledkem jsem byla maximálně spokojena! Vše se blýskalo čistotou a sama sebe jsem se ptala, proč jsem tuto práci tak nesmyslně odkládala. Vždyť je to úžasbné, když je kolem nás uklizeno a čisto!

Tyto úvahy o vaně mě ale nakonec odvedly pozornost naprosto jiným směrem. Přemýšlela jsem, jak asi často odkládám udělat si pořádek ve svém životě. Každý den na sebe nabaluju drobný nepořádek, který neustále přehlížím, a který není vidět. Někdy si nechtěně zanadávám, občas odvedu myšlenky jiným směrem a jindy se možná dívám na seriál, o kterém nejsem přesvědčená, že by se na něj Ježíš díval se mnou. Jsou to drobnosti, které ve svém životě často přehlížím a kterým nepřikládám váhu, dokud se nenakupí do jednoho velkého pořádného problému. A ve chvíli, když marně hledám příčinu svého vnitřního neklidu, mi zrak padne na můj špinavý život. Na věci, které jsem se před Ježíšem pokusila zatajit. A tento úklid duše je opravdu velice nepříjemnou záležitostí, která často i bolí. Ale když se pak na tento proces dívám s odstupem, říkám si, že ten úklid stál za to. Jistě, byla to práce, bylo to nepříjemné, ale veškerý neklid, který jsem prožívala, je ten tam.

A tak bych si na závěr dovolila malou radu: nespokojme se pouze s úklidem naší domácnosti, ale ukliďme si hlavně naše nitro. Výsledek stojí za to! Lucka

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

 

Autor fotografie:  aryfahmed Adobe stock


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz