Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

zapad-slunce-xnq_i21.jpg

Super! Jde se na výlet

Co charakterizuje turistu? Kvalitní foťák a plný instagram. Když jsi ale poutní, tak…? Vydáváš se na cestu, abys něco prožil, ne vyfotil, aby setkání s lidmi bylo obohacením a zůstalo nám v srdci a také něco navíc..

 Kdo má víc vyhrává

„Chová se jako japonský turista.“ Každý z nás, ať žijeme ve větším městě nebo jen občas navštívíme místo, které je vyhledáváno a navštěvováno turisty, ví přesně, co si má představit, když slyší tuhle větu. Skupiny turistů s obrovskými objektivy na krku, které ani tak nezajímá, co říká průvodce, ani styl života v dané zemi nebo atmosféra míst, na kterých se nachází. Jejich jedinou touhou je odnést si co nejvíc momentek, projít co nejvíc památek a co nejrychleji se vrátit do hotelu nebo autobusu, protože ze všeho toho běhání a focení jsou samozřejmě rychle utahaní. To, co charakterizuje turistu, je proto výkonný digitální fotoaparát, který stihne zachytit velké množství fotek v krátké době. Všechno totiž musí jít podle plánu. Není čas ztrácet čas, musíme vidět tohle, tamto… Prohlédnout fotky a popřemýšlet nad tím, co zachycují, na to bude dost času až doma. Až se vrátíme zpátky do svých životů, které budou pokračovat, kde skončily. A z dovolené zůstane jen hromada fotek…

Když vím kam jdu

Srovnejme jednání turisty s tím, jak se chová poutník: Poutník se vydává na cestu, aby něco zažil, prožívá každý kousek půdy, kterou projde, každá chvíle, kterou na pouti zažije, je něco „posvátného“. Prožívá tak i každé setkání s lidmi: Tato setkání nejsou dílem náhody, ale jsou dílem Boží prozřetelnosti, jsou setkáním s Bohem v druhých lidech. Poutník přesně neví, co a kde jej na cestě potká; ví, že na jeho pouti mohou přijít komplikace a problémy a počítá s tím. Už se jen tak jednoduše nezbaví toho, co prožil, neboť pouť, cesta, proměnily jeho život.

Hurá jsou tu prázdniny

Toto jsou dva různé styly, jak můžeme prožívat i my nejen obyčejné výlety a dovolené, ale i celé nadcházející prázdniny a vlastně i celý náš život. Dny prázdnin budou dostatečně dlouhé na to, aby přinesly něco nového i do našich životů, aby se staly obdobím na naší životní pouti, která má svůj cíl. O letních prázdninách budeme mít víc času poznávat sebe, poznávat druhé lidi a také poznávat, jak chce Bůh vstoupit a promluvit v našem životě. A proto by byla škoda, kdybychom jednali jen jako turisté – kdyby se nám prázdniny staly jen hromadou neroztříděných fotek, které máme v počítači nebo na paměťové kartě našeho mobilu. Buďme proto vnímaví vůči každé etapě naší letní cesty, protože se může stát důležitým okamžikem našeho životního putování. Možná pro nás Bůh na letošní prázdniny chystá něco nového, něco, co nás může proměnit, co může proměnit naše vztahy k druhým lidem, co může vést k hlubšímu poznání nás samotných i k hlubšímu přátelství s Bohem. Přeji vám, ať je vaše letošní prázdninové putování úspěšné!

P. Josef Mikulášek

(časopis IN!dívčí svět)

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

 

 

Autor fotografie:  DPC 67194567 Brian Jackson


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz