Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

balonky-sbu_i16.jpg

Prodavač balonků ...

Kdysi probíhala v jedné vsi slavnost. Všichni obyvatelé odložili práci a každodenní starosti a shromáždili se na hlavním náměstí, kde stály atrakce a stánky se vším možným, co si jen lze představit. Byl tu také prodavač balonků všech druhů a barev.

Balonky byly různé, velké, malé, neobvyklé – všechny balonky byly originální a žádný se druhému nepodobal.

Nedaleko stálo černé dítě, které smutně a se slzami v očích pozorovalo všechnu tu krásu kolotočů a zvlášť pomrkávalo po balóncích. Zdálo se, jako by ho něco hodně trápilo. Prodavač, který byl dobrý člověk, si chlapce všiml, zavolal na něj a nabídl mu balonek. Chlapec zavrtěl hlavou a odmítl balonek přijmout.

„Daruji ti ho, chlapče,” řekl muž laskavě a naléhal, aby si balonek vzal.

Ale černý chlapec s krátkými kadeřavými vlasy a smutnýma očima znovu gestem nabídku odmítl. Muž se chlapce překvapeně zeptal, co jej rozesmutnilo. A černoušek odpověděl formou otázky:

„Pane, jestliže vypustíte tamten černý balonek, vystoupí stejně vysoko jako ostatní barevné balonky?”

Prodavač všechno rázem pochopil. Uchopil černý balonek, který si dosud nikdo nekoupil, odvázal ho a dal jej chlapci. Řekl: „Vyzkoušej to sám. Vypusť ho a uvidíš, že tvůj balonek vystoupá stejně jako ostatní.”

Chlapec s úzkostí a zároveň s nadějí vypustil balonek, který dostal. Jeho radost byla nezměrná, když viděl, že jeho balonek hbitě stoupá stejně jako ostatní balonky; začal tančit, tleskat a smát se z čisté radosti a štěstí.

Prodavač se mu podíval do očí a pohladil ho po kadeřavých vlasech: „Podívej, chlapče, balonek nestoupá vzhůru díky své barvě! Ani to není kvůli tomu, jak vypadá nebo nevypadá! To, že balonek vyletí, je jen díky tomu, co má uvnitř.”

zdroj: vira.cz

 

Autor fotografie:  Tijmen Kielen


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz