Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

kniha-krajina-nlr_i14.jpeg

Když se modlíte...Žalmy

Poušť je krásná tím, že někde skrývá studnu (Antoine de Saint Exupéry). Když se modlíte, nebuďte přitom povídaví… (Mt 6,7)

 Poušť v srdci

Přišel jsem jednou domů hodně unavený. Večer jsem si klekl k modlitbě a … nic. Nic mne nenapadá. Mohl bych vykládat Ježíši, co všechno jsem prožil, co se mi povedlo a co jsem naopak pokazil. Ale nějak mi to nejde přes rty, je ve mně hluché a prázdné místo. Tak se jen dívám na kříž a na obrázek Panny Marie, která drží Ježíše na rukou. Co mu asi vyprávěla, když byla z celodenní práce unavená, jako se teď cítím já? V tom mě napadne – zpívala mu!  Začínám tedy dnes svou modlitbu trochu jinak než obvykle: „Ježíši, dnes Ti nemám sílu nic vykládat, ale spolu s tvou maminkou Marií bych Ti chtěl něco zazpívat.“ Jenže co? Přece neznám žádnou písničku z doby před dvěma tisíci lety. Jakoby se však v mém srdci najednou začala ozývat slova: „Neženu se po věcech velikých, které nad mé síly jsou, ale utišil jsem duši svou, jako dítě na klíně matky své, jako dítě, tak je ve mně duše má…“ Tato slova, k nimž jsem se kdysi naučil i melodii, jsou slova Žalmu 131.

Žízeň a pramen

Pokračuji slovy Žalmu 63: „Bože, Ty jsi můj Bůh, snažně tě hledám! Má duše po Tobě žízní…“ Možná i tato slova Panna Maria zpívala Ježíši, když jej uspávala na svých rukou. Pro mne dnes vyjadřují vyprahlost i důvěru, se kterou mohu k Bohu přijít. Jsou jako pramen vody, který vytryskl na poušti, a já se necítím sám: „…vždyť Tvá milost je lepší než život, mé rty Tě budou chválit.“

Studánka pokoje

Naplnil mne pokoj a cítil jsem se velmi klidně. Beze slov, v myšlenkách jsem byl plný vděčnosti, že mohu být v blízkosti Panny Marie a Ježíše. Pomohla mi k tomu slova, která byla ukrytá v mém srdci. Dávno před tímto večerem jsem se snažil číst si žalmy a učil jsem se některé zpaměti. Dnes jsem znovu objevil důležitou věc: Nemusím vždycky Bohu vykládat jen to, co prožívám a cítím. Mohu použít starodávný zpěv uchovaný v Písmu svatém, a ten se stane mou vroucí modlitbou.

Otče náš

Nakonec své večerní modlitby přidám tu modlitbu, kterou se modlívám odmalička. Naučili mě ji moji rodiče. Dnes se ho modlím ne ze zvyku, ale s velikou radostí, protože jsem prožil zázrak Boží láskyplné přítomnosti.

Zdrávas Maria

Byl bych nevděčné dítě, kdybych zapomenul na Pannu Marii. Její přítomnost mi dnes pomáhala v modlitbě odevzdanosti. Proto ne jeden Zdrávas, ale hned tři se dnes pomodlím . V nich sobě i všem svým blízkým vyprošuji pevnou víru, naději a lásku. Přeji vám, abyste – podobně jako já – objevili, že osobní vnitřní modlitba se může opřít o slova Bible nebo o slova lidí, kteří se k Bohu dokázali obracet krásnými a upřímnými slovy.

Napsal P. Vítek Zatloukal

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

Autor fotografie:  Adobe Stock Veneratio


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz