Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

zoubky-mgo_i27.jpeg

Zubař, který si pohvizduje

MUDr. Pavel Štěpán má 26 let a radost z práce. Pro toho, kdo zubařské křeslo chápe jako poslední mučící nástroj na světě, může být překvapení, že vedle něj nestojí sadista, ale mladík s milým úsměvem a milosrdným přístupem.

Pavle, jak Tě napadlo stát se zubařem?
Moje maminka je zubařka. Jako malý kluk jsem sedával na kuchyňské lince, maminka vařila a přitom jsme plánovali, jak si spolu zařídíme ordinaci a já jí budu pomáhat. Tohle vymýšlení mě lákalo víc než představa, že budu lidem vrtat zuby. Samotná práce mě začala bavit až na medicíně.

A co Tě baví nejvíc?
Plnit kanálky. Jenže to je taková zábava jen pro mě, protože ji nikdo nevidí. Taky rád dělám zubní náhrady (můstky a korunky). Nejkrásnější je, když přijde pacient, který to má v puse opravdu ošklivé, a když se do toho pustíme, koukne za pár návštěv do zrcátka a odchází s úsměvem. To je pro mě obrovská radost.

Prý si při práci pohvizduješ. Co na to říkají Tví pacienti?
Já si vybírám, u koho si to můžu dovolit. Přeci jen když se neznáme a pacient je napnutý, co s ním budu dělat, tak si netroufnu, to by nebylo ohleduplné. Ale u známých si klidně zahvízdám.

Nevadí Ti sahat lidem do pusy?
Na to se ptá každý. K medicíně to patří. Každý obor má své „nechutnosti”. Za studií jsem zažil i patology, kteří byli nadšeni svým povoláním. Jasně, že každý pacient není dvacetiletá blondýnka, ale já s lidmi nemám problém. Máme jich s maminkou dva a půl tisíce a většinou jsou milí.

Kdo by nebyl na zubaře milý, když se ho bojí, že? :)  A co Ty, bojíš se zubaře?
Strašně!

Co dělat, aby se člověk nemusel bát?
Pořádně si čistit zuby a chodit 2× ročně na kontrolu. Dokud nic nebolí, není se třeba bát.

To říká každý. Co ale znamená pořádně si čistit zuby?
Základ je věnovat každému zubu deset vteřin čištění na všech ploškách. Když si uvědomíme, že máme 32 zubů, tak si každý spočítá, že pod tři minuty je to ošizené.
Důležitý je způsob jak zuby čistit. Zapomeňte na vodorovné pohyby! Začněte na dásních pak stírejte zub odshora dolů.
Kdo je pravák, měl by dávat pozor aby nešidil čištění zubů na pravé straně a leváci na levé. Je to nešikovné, tak se to často odflákne.

Jakou vybrat pastu z toho nepřeberného množství reklam?
Právě to je zrada. Mně se taky reklamy na pasty líbí, jenže zuby nečistí pasta, ale kartáček! Ani kartáčky z reklam s pružnými krčky a tvarovanými štětinami nejsou důležité. Stačí používat výhradně měkké kartáčky, aby se nerozedřely dásně a nepoškrábala sklovina. Hlavička by měla být malá, aby se s ní dalo v puse dobře zacházet. Kartáček se má měnit po třech měsících nebo když vypadá, že jím proletěl raketoplán.

Má na zuby vliv puberta (… jako třeba na maštění vlasů a pleti)?
Nemá. Je ale pravda, že mezi dvanáctým a patnáctým rokem se zuby víc kazí. Rostou
a mohutní, takže mezery mezi nimi jsou menší než v dětství, a když se pořádně nečistí, tak tam vzniknou kazy. A kromě toho, v tomhle věku má každý jiné starosti než čistit si zuby, že?

A co kouření, vadí zubům?
Zubům přímo ne. Když odmyslíme, že kuřákům strašně páchne z pusy, má tabák jednu velikou záludnost. Omezuje krvácení. Takže kuřák může mít velké problémy s dásněmi, ale nemusí o nich vědět, protože když mu nekrvácí, nepozná, že je průšvih.

Co říkáš na piercing v jazyku?
Přiznávám, že se mi to i líbí, ale z hlediska ústní dutiny to není moc dobré. Všechno, co do pusy nepatří a nějak tam přečnívá (třeba špatně udělaná plomba…) může stálým drážděním způsobit zánět nebo dokonce nádor.

Je nějaký „mýtus”, který se týká zubů ?
Že místo čištění stačí sníst jablko.To je opravdu pitomost.


V zubařském křesle focením a diktafonem doktora Pavla mučila Helena

časopis IN!dívčí svět - listopad 2010
 

Autor fotografie:   EpicStockMedia Adobe Stock


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz