Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

slovenska-kapela-timothy-dtl_i32.jpg

Uctívat Boha na festivalu?

Je sobota 24. 3. 2007 a já si užívám modlitebního worship festivalu (worship = chvály, zpívaná bohoslužba, uctívání – pozn.red.), který se koná ve Vsetíně. Nejde jen o koncert, ale především o prohloubení našeho vztahu k Bohu. Tento festival je totiž založený na touze přivádět především mladé lidi skrze hudbu ke chvále a uctívání Boha. Mezi účinkujícími je i kapela Timothy, která patří ke špičce křesťanského hudebního nebe na Slovensku. Při jejich vystoupení jsem vnímal velkou pokoru zpěváka Mariána Lipovského a z hraní celé kapely jsem pochopil, že jim jde o mnohem víc než jen o vlastní slávu a potlesk.

Mariáne, jak Vaše kapela vznikla?
My už jsme skutečně velmi stará kapela. Vznikli jsme někdy v 90. letech minulého století. Zjistil jsem, že jsem poslední zakládající člen kapely, ostatní buď odešli do jiných měst, nebo se oženili.

Co znamená název Timothy, má nějaký hlubší význam?
Timothy znamená „ti, kteří chválí Boha nebo uctívají Boha”. My jsme si ten název vybrali proto, že náš úplně první cíl byl hrát pro Pána Boha tu nejlepší hudbu, jakou umíme, a dodnes to tak je. Chlapci se střídají, přicházejí a odcházejí, ale cíl je vždy stejný.
Hrajeme koncerty na worship festivalech, Campfestu, Lumenu, ale hrajeme i na školách – nejsou to úplně klasické chvály, je to hudba o životě, něco, co chceme říct mladým. Je to směs našeho pop-rocku. Nehrajeme jen hudbu pro hudbu, ale dáváme do ní to, co je v nás a v co věříme.

Kolik jste vydali alb?
Myslím, že šest, sedmé je teď na cestě, už je těsně před spadnutím. Kromě toho děláme ve vlastním studiu mixy z alb s živými nahrávkami.

Jak se vám hraje u nás v Česku?
V Čechách nejsme až tak často, ale velice rádi sem jezdíme. Dobře se nám tu hraje a mladí nás dobře přijímají.Včera jsme hráli jeden koncert, při kterém zavládlo ohromné nadšení, účastnilo se ho asi 600 mladých lidí. Můžu říct, že se mi před moravským a českým publikem hraje velmi dobře. Nevím, čím to je, právě o tom přemýšlím :-).

Když se vám tady líbí, tak jezděte častěji.
Na Slovensku máme tolik koncertů, že je těžké najít nějaký volný víkend nebo to nějak spojit, a taky jsme z východního Slovenska, proto je trochu těžké přijet někam do Čech. Ale máme různá pozvání – třeba na VOX a do Tábora. Když nás někdo pozve a jen trochu to jde, rádi přijedeme.

Jak Tvoje pracovní vytížení zvládá Tvoje rodina?
Musím hlavně říct, že mám skvělou ženu, která stojí vedle mě, ať dělám cokoli. Neumím si představit, že bych dělal něco bez toho, aniž by u toho byla. Je úžasně tvořivá, ráda maluje a taky nám občas doplňuje naše (skupinové) i moje skládání písní, hudby a textu. A děti jsou úplně po ní – David, kterému je devět, rád kreslí a také skládá nějaké drobnosti, Ester ráda hraje a zpívá. Když je to jen trochu možné, beru je s sebou na koncerty.

Takže vztah je pro tebe důležitý?
Ano. Pokud ve vztahu jeden druhému rozumí, vědí, co je v srdci toho druhého, na čem mu záleží, tak potom jsou oba dva šťastní – manžel i manželka. Určitě je dobré mít společný směr a partner, který tě podporuje v tom, co děláš, je pro tebe výhrou.

(Zde se musím podělit o krásný zážitek, že jsem mohl poznat taky Mariánovu ženu Ludku a potvrdit tato jeho slova. V tom všem frmolu, který tam vládl, si na ni udělal čas, uměl jí naslouchat, a to vše mezi laděním kytary a vyřizováním technických věcí. Když se k němu přitočila jeho dcera Ester, stihl ještě poslechnout a hádat melodii, kterou mu přehrávala z mobilu. Autora ale neuhádl, protože skladbu složil před malou chvílí jeho syn David! :-)

Na závěr nám zkus představit současné členy kapely.
Já zpívám a hraju na elektrickou a akustickou kytaru, Maťo Huso Husovský hraje na klávesy a zpívá a zároveň i skládá, Martin Ander Andruščák je baskytarista, Kexo Marián Uhriňák hraje na bicí a Stano Kupský na elektrickou kytaru.
Všichni jsme přátelé a čtyři z nás spolu dokonce pracují v Mládeži pre Krista.

Moc děkuji, přeji spoustu úspěchů. A kdo by se chtěl dozvědět víc, tak určitě na Vašich webovkách: www.timothy.sk.

Připravil Pavel Šupol (časopis IN!dívčí svět -prázdninový speciál 2007)

 

Autor fotografie:  Festival United


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz