Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

zpevacka-adele-xnc_i67.jpg

„Nedělám písně pro oči, ale pro uši”

Mezi nejúspěšnější zpěvačky roku 2011 patří beze sporu Adele. Její poslední CD s názvem "21" je nejprodávanějším albem minulého roku.

Adele Laurie Blue Adkinsová, známá pod uměleckým jménem Adele, se narodila 5. května 1988 na londýnském předměstí Tottenham. Začala zpívat ve svých čtyřech letech a mezi své vzory řadila slavnou britskou skupinu Spice Girls.
S matkou krátce žila v Brixtonu a pak se přestěhovaly do West Norwood, předměstí jižního Londýna. Toto předměstí pak popsala ve své písni Hometown Glory. Navštěvovala britskou školu múzických umění a technologie ve městě Croydon a do třídy s ní chodily i další úspěšné britské zpěvačky – Jessie J. a Leona Lewisová.

Adele se původně zajímala spíš o management.

Jednou ale nahrála tři písně jako demo do školy a její kamarádka je pověsila na Myspace, kde si jich všimli z nakladatelství XL Recordings. S nimi Adele v září 2006 podepsala smlouvu. Její první hitový singl Hometown Glory vyšel v říjnu 2007. Následovala veleúspěšná deska 19, pojmenovaná podle věku, ve kterém ji začala nahrávat. Deska se ihned stala jedničkou v britské hitparádě a překvapivě dobyla i první místo prodeje v iTunes store v USA, kde se obvykle podaří uspět jen málu britských umělců.

Další mega úspěch přišel s deskou 21, vydanou začátkem roku 2011

Adele odehrála velké množství koncertů jak v Evropě, tak v USA. V září 2011 koncertovala ve slavné londýnské Royal Albert Hall. (Pozn. redakce: Hala věnovaná manželu královny Viktorie, postavená pro pořádání koncertů a jiných uměleckých akcí. Jsou zde umístěny největší varhany v celé Anglii.). Z tohoto koncertu byl pořízen video záznam, který se začal prodávat v listopadu 2011 na Blue Ray a DVD.
Na podzim roku 2011 se Adele podrobila operaci hlasivek a od té doby veřejně nevystupovala. Je známá tím, že si nedělá hlavu se svou váhou a mezi její nejznámější výroky patří: „Nedělám písně pro oči, ale pro uši.“ Adele tím tak vystupuje z dnešního trendu vyhublých modelko-zpěvaček, které místo svých hlasivek na koncertech spíš používají svůj sex appeal.

I přes svoje úspěchy, ceny a spousty fanoušků dokáže být pořádně nejistá. V rozhovoru pro časopis Rolling Stone přiznala, že někdy z trémy před koncertem zvrací, protože má záchvaty úzkosti. Ve svých albech, pro které si sama píše většinu textů a část hudby, se vyznává ze svých problémů s láskou a její píseň „Someone Like You” je asi nejhezčí písnička o rozchodu.

Co se o Adele moc neví:

  • nemá ráda zmrzlinu,
  • nerada létá letadlem,
  • její oblíbený film je Kmotr II, ve kterém hraje její oblíbený herec Al Pacino,
  • ráda peče,
  • miluje britský seriál EastEnders,
  • má ráda zelenou barvu,
  • její nejoblíbenější místo na světě je postel.

 Veronika (časopis IN!dívčí svět - březen 2011)
 

Autor fotografie:  Kristopher Harris wikipedia.og


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz