Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

filip-tomsa-tqf_i61.jpg

Na kus řeči... s Filipem Tomsou

Talentovaný a sympatický Filip Tomsa bude letos poprvé moderovat po boku Barbory Černoškové benefiční koncert Večer lidí dobré vůle. Na Velehradě však není žádným nováčkem, několik let moderoval Mezinárodní setkání vozíčkářů.

Svůj volný čas rád vyplňuje adrenalinem, a to v podobě rychlé jízdy na motorce, létáním v bezmotorovém letadle, hokejem a sportovní střelbou. Filip je ženatý, s manželkou a dcerou žijí v Praze.

Letos poprvé budete na Velehradě moderovat velký benefiční koncert Večer lidí dobré vůle. Jak se na to těšíte? Velehrad už však znáte více než dobře...

Máte pravdu, atmosféru, kterou koncert přináší, budu zažívat již počtvrté. Třikrát jsem moderoval Mezinárodní setkání vozíčkářů a na koncertě jsem byl jako divák a posluchač. Pevně doufám, že se mi letos podaří, mezi přípravami na benefiční koncert, se na setkání vozíčkářů alespoň na moment zastavit a pozdravit... Z toho plyne, že se těším a jsem moc rád, že mohu být opět tomuto svátku všech dobrých lidí přítomen.

Budete se na moderování koncertu, který vysílá v přímém přenose i Česká televize a Český rozhlas, nějak připravovat?

Samozřejmě, už kvůli lidem, kteří vše připravují, účastní se, ať už jako účinkující nebo diváci. Doufám, že se budou všichni dobře bavit stejně jako v předchozích letech a finanční obnos, který bude večer získán, bude zase o něco vyšší než v roce minulém.

Znáte se s kolegyní Bárou Černoškovou, která několik minulých koncertů moderovala s Pavlem Křížem?

S Bárou Černoškovou jsme se doposud neměli možnost pracovně setkat, ale samozřejmě jsem jí viděl na minulých ročnících a při moderaci slavnostního večera působila velmi přirozeně a sebejistě. I proto jsem velmi rád, že mohu stát po jejím boku. A tak trochu doufám, že mě v případě potřeby podrží.

Letos si připomínáme Mezinárodní rok rodiny, jak se díváte na roli rodiny v české společnosti?

To není úplně jednoduchá otázka. Pro mě je rodina to nejdůležitější, ať už jde o mé rodiče, sestru, babičku a příbuzné, tak i rodinu stávající, tj. manželku a dceru. Jsou pro mě zázemím, oporou a jistotou. Mám štěstí, kterého si velmi vážím. Je smutné, že je mezi námi mnoho lidí, kteří neměli možnost, ať už z jakýchkoliv důvodů, toto štěstí také poznat.

Myslíte si, že dnešní mladí lidé zbytečně odkládají založení rodiny? Že se třeba i vyhýbají rodinnému životu?

Rodina je zodpovědnost a někteří mladí lidé se možná nechtějí příliš brzy vzdát své volnosti a nezávislosti. Když to porovnáte např. s generací našich rodičů, tak asi ano, zakládají rodiny později. To ovšem neznamená, že to musejí jen zbytečně odkládat nebo se tomu vyhýbat. Zkrátka to udělají, když mají pocit, že je ten správný okamžik. Každý ho najde v jiném věku. Navíc je zapotřebí mít po svém boku toho správného partnera pro život. Pro někoho je důležité mít před zplozením potomka na účtu milión, jiný chce dům a velké auto, pro dalšího je podstatná svatba, no a někdo touží po dítěti bez ohledu na věk či zázemí. Je to zkrátka velmi individuální. Pro mě je důležité cítit, že jsou věci tak, jak mají být...

Přijedete na Velehrad i s rodinou? Jak se vám líbí tamější atmosféra a jednotlivé aktivity pro malé i velké?

Ano, přijedu s manželkou i dcerkou. Pro nás se už stal Velehrad takovým tradičním každoročním pozastavením v uspěchané době. Věřím, že i letos se budeme dobře bavit a užijeme si celý program. Rozárka je už o rok starší, a tak snad společně s námi bude více vnímat tu milou atmosféru.

Co nejraději s dcerou a manželkou podnikáte ve volném čase?

Nejčastěji to jsou hry různého druhu, které "určuje" hlavně naše dcera nebo výpravy do lesů v okolí naší vesničky, kam jsme se před více než rokem přestěhovali. Ale také jsme rádi jen tak spolu. Sami pro sebe...

Chystáte se o prázdninách s rodinou někam na dovolenou?

Nemáme nic v plánu a myslím, že ani mít nebudeme. Letos by nám to práce stejně nedovolila. Jsme spokojení, když můžeme užívat léto na zahradě. Pro mě je momentálně dovolená, když si mohu "kutit" kolem domu a zahrady. Pracovně se nacestuji po celé republice až dost, a tak jsem doma rád.

Děkujeme za rozhovor a přejeme pohodové léto nabité veselými rodinnými zážitky.

zdroj a upraveno podle:  http://www.velehrad.eu/dny-lidi-dobre-vule/aktuality/Na-kus-reci-s-Filipem-Tomsou-2014

Autor fotografie:  Archív Filip Tomsa


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz