Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

kristian-mensa-vlc_i25.jpg

Kristián Mensa alias Mr. Kriss - Svými obrázky dělám radost druhým

Kristián Mensa (tanečník, ilustrátor a herec) je vítězem ročníku 2019 „Red Bull Dance Your Style - Česká republika“. Byl zařazen magazínem Huffington Post do žebříčku „20 under 20” mezi 20 nejnadanějších inovátorů mladé generace z celého světa. A v neposlední řadě mu byla 28. září 2021, u příležitosti Dne české státnosti v Hlavním sále Valdštejnského paláce, udělena Stříbrná medaile předsedy Senátu, za mladické a pokorné odhodlání a inspiraci.

Mr. Kriss je opravdu všestranný. Nás však nejvíce zaujaly neotřelé a nápadité obrázky, které tvoří. Jeho obrazy v nedávné době doslova obletěly svět. Čím jsou výjimečné? Kristián využívá fantazii a kombinuje obyčejné předměty s kresbami.

V době, kdy náš rozhovor vznikal, byl zrovna v Americe. Co tam dělal a jak to celé souvisí s jeho tvorbou?

Máte sourozence? Jak spolu vycházíte?

Ano! Mám tři sourozence: Marka , Sebastiána a Klárku. Za nic na světě bych je nevyměnil. S mladšími Klárkou a Sebastiánem se snažím trávit alespoň nějaký čas, učíme se vzájemně novým věcem. Oba jsou opravdu talentovaní jak umělecky, tak sportovně, a to mě moc těší. Se starším bratrem Markem se věnujeme tanci, takže většinu času spolu trávíme v tělocvičnách. Je skvělé mít takového tanečního „parťáka“, se kterým sdílíte rady a tipy a motivujete se navzájem.

Zmínil jste, že jste momentálně v Americe. Jak jste se tam ocitnul?

Ano, je to poslední měsíc mého ročního pobytu v USA. S mým skvělým a dlouholetým kamarádem Ondrou Krátkým jsme se rozhodli pro změnu. Změnu, kterou si budeme pamatovat na celý život. S pomocí rodičů jsme se přihlásili na roční pobyt do USA s úžasnou organizací AFS. To je nezisková organizace, která už několik desítek let poskytuje studentům z celého světa pobyty v zahraničí. Mimochodem, AFS je úplně první organizací s tímto cílem a pro studenta, který má zájem o studium v zahraničí, je alespoň pro mě na prvním místě, co se týče kvality. Po pár vyplněných dokumentech mi zanedlouho našli rodinu v Denveru, hlavním městě krásného Colorada. Celý ten rok je úžasnou zkušeností, která se jen tak v pár větách vylíčit nedá.

Jsou mezi českou a americkou střední školou rozdíly?

Rozdílů je tu dost. Od těch nepatrných až po ty, které jsou zřejmé už na první pohled. Obecně musím říci, že učivo je tu mnohem jednodušší a na studenty tu nejsou kladeny takové nároky. Občas je to výhoda i nevýhoda. Pro mě to byla rozhodně ta pozitivní změna, alespoň jsem měl čas si ujasnit, co mě baví, kdo jsem a co chci vlastně dělat. Z dalších věcí, které jsou rozdílné, bych mohl třeba zmínit odlišné známky – A, B, C, D, E, F – nebo také jiný systém tříd – studenti musí chodit do učeben a učitelé zůstávají ve svých.

Jaké máte spolužáky? Vědí o Vašich obrázcích?

Lidé ve škole jsou tu opravdu kamarádští a pozitivní. Měl jsem možnost poznat plno lidí nejenom díky tomu, že na každé hodině jste s jinými studenty, ale také hlavně kvůli tomu, že student z Evropy se na americké střední škole jen tak nevidí. O mých obrázcích moc lidí ze školy neví, nerad se s tím někde „vytahuji“ a tak podobně. (Pozn. red.: Dnes už o jeho obrázcích a úspěších ví snad opravdu každý :-))

Slyšela jsem, že bez odjezdu do ciziny byste asi nezačal své koláže dělat. Proč? Jak jste s nimi vlastně začal?

To je asi pravda nebo jsem spíš nikdy nepřemýšlel, že by se to mohlo takhle uchytit. Jak jsem už zmiňoval, měl jsem v Americe více času se soustředit na to, co mě baví, a tak jsem začal s těmito obrázky. Po nějaké době jsem zjistil, že to baví i druhé, a tak jsem s pomocí internetu začal sdílet svoje obrázky víc a víc.

Člověka často napadne, že pampeliška vypadá jako sluníčko, ale teprve vy jste ty nápady přenesl na papír. Co říkáte zájmu, který vyvolaly?

Moc mě baví dávat předmětům nový a veselý význam, který vyvolá pozitivní náladu. Lidé mi často píší, a to mě těší nejvíce – dělat radost druhým. U mě mají největší úspěch ty obrázky, které vytvářejí úsměvy na tvářích.

Který obrázek jste vytvořil jako první?

To je těžké říci. Kreslit jsem začal už jako malý kluk. Ale asi tak před dvěma lety jsem začal objevovat krásu v předmětech. Tehdy jsem ale ještě žádné obrázky nesdílel s kamarády. Bál jsem se posměchu z toho, že přidávám odlišné fotky než všichni ostatní.

Kromě kreslení obrázků, hrajete divadlo a tancujete hip-hop. Stíháte?

Vždy mě bavilo se kreativně rozvíjet a vyjadřovat se jinak než jen mluvou. V tanci se věnuji breakdance a občas i si zahraji malou roli. Je toho hodně, co chci ještě stihnout.

Pozn. red.: Kristián si zahrál v pohádce Peklo s princeznou, účinkoval v několika videoklipech, v roce 2019 vyhrál „Break Central Vol. V“ v Londýně a uskutečnil několik samostatných výstav v Praze, Bratislavě, Kodani a Frankfurtu nad Mohanem.

(Výňatek z rozhovoru pro časopis IN!)

Za rozhovor děkuje Helena

 

 

Foto Kristiána: Barbora Linková, Český rozhlas

Foto kresby: Kristián Mensa

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

 

Autor fotografie:  Kristián Mensa


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz