Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

vlk-fotograf-wte_i49.jpg

Fotografka (ne)obyčejných lidí

Markéta Nováková vystudovala grafiku a výtvarnictví a dokončila studium dějin umění. Ale to není to nejzajímavější. Dělá totiž fotky, které jsou snem každé romantické duše. Tak nebudeme moc povídat, aby se sem nějaké vešly.

 

Začátky

Táta amatérsky fotil a já jsem mu od malička foťáky brala a fotila si zvířátka a přírodu. Když jsem dělala přijímačky na střední, u talentovek byla komise z mých fotek tak nadšená, že přesvědčili rodiče, aby mi koupili zrcadlovku.

 

Romantici se přitahují

Moje fotky jsou romantické a hodně spojené s přírodou, tím pádem lidé, kteří si mě najdou pro focení, jsou podobného ražení. Jsou to hodně zajímaví lidé, citliví, taková něžná stvoření. Někdo touží mít fotku, kde je jako elfka, někdo žádá přirozenou romantiku. Podle toho vyberu na focení kostým, vizáž a navrhnu místo. Pokud chtějí fotku se zvířetem, většinou už mají jasno s jakým a já jim ho zařídím. Focení totiž není jen o hezkých obrázcích. Je to hodně produkční práce, musíte si umět sehnat zvířata, zamluvit místa na focení, najít vizážisty atd.

 

Koně

Začala jsem pracovat pro společnost Hors & Glamour, kde se fotí lidé s koňmi. Já jsem tvůrčí fotograf a všechno kolem zajišťují oni. Zvířata se k tomu účelu půjčují, jsou zvyklá na filmové natáčení a jsou mnohem klidnější a vyrovnanější než běžní koně. Když fotíme, většinou dorazíme se zákaznicemi tam, kde jsou ustájeni (pokud nemáme objednaný nějaký zámek nebo vyhlédnuté zajímavé skály). Tam strávíme tak hodinu s vizážistkami, které zákaznice nalíčí a obléknou do šatů spolu předem vybraných. Já jako fotograf určím místo focení, které je pro atmosféru nejvhodnější.

 

Já a zvířata

Když fotím své zakázky s nejrůznějšími zvířaty, fotím vždy s vizážistkou Terezkou, která umí nádherně přirozeně líčit ženy a podtrhnout v nich to „jejich“. Lidem většinou neříkám, aby se nějak tvářili, protože to každý neumí, ale vyprávím jim příběhy, do kterých se mají vcítit. Pak, při focení, musím hlídat hodně věcí najednou, aby fotka dopadla dobře. Člověka, zvíře, šaty, okolí, světlo a kompozici fotky. Focení samotné pak musí být hotovo během půl hodiny, protože zvířata nevydrží dlouho. Proto fotografů, kteří se věnují focení lidí a zvířat, je málo. Musíte umět pracovat rychle.

 

Atmosféra a cit ve fotografii

Já jsem hodně romantická a citlivá. A tyhle pocity se do mých fotek hodně promítají, protože je hned vidím. Je to mé téma. Dost si všímám detailů. Hned mě upoutá, že má někdo krásné vlasy nebo oči, a snažím se to na fotografii zvýraznit. Některé ženy mají třeba krásné gesto nebo nějaký kukuč, kterým se na mě podívají, a já si řeknu: „To je ona!“ Žádná žena není ošklivá. Na každé je něco krásného a něco jedinečného. Mě zajímají i lidi na ulici. Jen co sedíme tady v kavárně, už jsem si všimla jedné slečny, a kdyby tak rychle neodešla, běžela bych za ní s vizitkou.

 

Historie na fotkách

Jak jsem ta vystudovaná historička umění, zaráží mě, kolik mladých lidí neví vůbec nic o dějinách. Máme tu nádherná místa významná i z evropského hlediska. Chtěla bych do nich zasadit pohádkové, něžné ženy a pak zveřejnit fotky s příběhem toho místa, v čem je výjimečné a vzácné. Budu za nimi jezdit po celé republice. Zajímavá je třeba Závist u Zbraslavi. Je to největší keltské oppidum ve střední Evropě, kde jsou ještě zachovány mohutné valy a spousta lidí o něm neví, ačkoli je viditelné i z Pražského hradu.

 

Co dělá fotku zajímavou

Každá fotka má mít myšlenku. Všechno, co děláme, by mělo mít smysl. Důležité jsou emoce nebo zachycení jedinečného okamžiku a originalita. Dělat věci jinak než ti přede mnou.

Helena

(časopis IN!dívčí svět -březen 2017)

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.
 

 

Autor fotografie:  Markéta Nováková


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz