Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

medved-hnedy-unz_i54.jpg

Zvířecí přeborníci

Gepard, medúza, žralok... Pojďme se podívat na to, v čem vynikají!

Sluch

Ze suchozemských živočichů mají nejlepší sluch netopýři díky jejich ultrazvukové echolokaci. Většina druhů slyší i zvuky o frekvenci 80 kHz, některé druhy dokonce 250 kHz. Jen tak pro srovnání: lidské ucho rozezná asi 20 kHz.

Skokan

Klokan rudý, žijící v Austrálii, je opravdovým skokanem rekordmanem. Jeden jeho skok má přibližnou délku 12 m!

Čich

Mezi rybami a parybami mají nejdokonaleji vyvinutý čich žraloci. Cítí ve vodě savčí krev již při koncentraci 1 : 100 milionů molekul.

Nejhlasitější zvuky

Nízkofrekvenčním zvukům, jimiž se mezi sebou dorozumívají plejtváci myšok a plejtváci obrovští, byla naměřena hodnota 188 decibelů. Jsou to nejhlasitější zvuky vydávané zvířetem.

Nejjedovatější

Nejjedovatějším tvorem na zemi je medúza čtyřhranka. Dokáže zabít člověka za pouhé čtyři minuty. Z klobouku jí vyrůstají až desetimetrová ramena, která obsahují jed. Stačí jenom jedno žahnutí...

Největší šelma

Aljašský medvěd kodiak je největší suchozemskou šelmou. Méďa váží přes půl tuny a při vztyčení na zadních nohou může měřit až 3,7 m.

Cvalík

Rekordmanem ve váze i velikosti je plejtvák obrovský. Může měřit až 33 m a vážit až 130 tun. Jenom jeho jazyk může vážit až 2,9 tuny.

Jedlík

Larva nočního motýla Antheraea polyphemus za prvních 56 dní pozře 86 000násobek vlastní váhy po vylíhnutí z vajíčka. Pro srovnání: lidské mládě, vážící 3,17 kg, by podle toho muselo zkonzumovat 273 tun potravy!

Rychlíci

Nejrychlejším suchozemským zvířetem je gepard štíhlý. Při běhu se prakticky nedotýká země a jedním skokem překoná vzdálenost až 7 m. Dokáže běžet rychlostí 120 km/h. Naopak nejrychlejším dravcem ve vzduchu je sokol stěhovavý. Ten je také držitelem rekordu v nejrychlejším útoku na kořist. Vrhá se střemhlav k zemi a na svou kořist útočí ostrými drápy. Při střemhlavém letu dosahuje rychlosti až 300 km/h.

Vřískání

Nejhlučnějšími suchozemskými savci jsou vřešťani. Samci mají rozšířené kostěné struktury na vrcholu průdušnice, které umožňují šíření hrůzostrašných výkřiků. Když začnou křičet, jsou slyšet až na vzdálenost 15 km.

Běžec

Nejvytrvalejším živočichem u nás je vlk. Za jedinou noc je schopen uběhnout 40–80 km. Je zároveň i největší z psovitých šelem u nás.

Teplotní rekord

Savci s nejnižší teplotou krve jsou ježury. Pohybuje se mezi 22,2 a 24,4 °C. V Austrálii je ježura nejrozšířenějším původním savcem, takže zatím není ohroženým druhem.

Nejvyšší

No kdo jiný než žirafa . Ale jaký druh? Žirafa masajská. Největší výška byla naměřena u samce jménem George, kterému v devíti letech naměřili 6,1 m. Žirafa masajská žije v Keni a Tanzánii.

A kuriozitka na konec:

Tušíte, které zvíře na světě je nejvybíravější?:)

Je to méďa koala medvídkovitý. Je to opravdu velký vybíravec. Denně zkonzumuje přibližně 0,5 kg pouze nejkvalitnějších eukalyptových listů. Z 500 druhů blahovičníku si jich vybere pouze 6. Koala je jedno z nejznámějších australských zvířat. Přestože vzhledem připomíná medvěda, ve skutečnosti je to vačnatec. Vyskytuje se prakticky po celém východním pobřeží Austrálie. Další zajímavostí je, že koaly mohou spát až 20 hodin denně. No, asi žádná z nás není vybíravější ani ospalejší než tento Australan:).

Veronika

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

 

Autor fotografie:  Princess Lodges CC-BY-NC-ND


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz