Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

betka-1-hzu_i91.jpg

Zápisník redakce: Sněhulák na pláži

Když jsem odjela do Španělska na Erasmus, nečekala jsem spoustou věcí. Třeba to, že se ve Španělsku občas nedorozumím španělsky, protože budu v Baskicku. Baskičtina totiž nemá se španělštinou absolutně nic společného. Nebo to, že skoro nevytáhnu tílka, protože ta se v deseti stupních a dešti moc nosit nedají.

A co jsem nečekala už vůbec bylo, že se jednoho dne ráno probudím do zasněženého města. Jo, předpověď na mobilu hlásila sníh... ale kdo by tomu tady ve Španělsku věřil?

No, kalamita jak na Sibiři

Na ulicích kolony, ráno nejezdily autobusy ani vlaky. Na twitterovém účtu univerzity se objevila informace, že všechny hodiny do 15:00 jsou zrušené. Následně to přišlo i mailem. Zavřené byly všechny školy, do práce se odvážil málokdo. Třicet centimetrů sněhu je holt třicet centimetrů sněhu. 

Paní, u které jsem bydlela, říkala, že tolik sněhu nepamatuje, co... prostě nepamatuje. Jako jo, jeden den v roce prý vždycky nasněží, ale jenom symbolicky, aby se neřeklo. Podle předpovědi měly ale teploty okolo poledne začít povážlivě stoupat a následně se držet na obvyklých 10–15 stupních. Takže by byla hloupost zůstat doma a neužít si tuhle senzaci. 

Venku vládla opravdová ladovská zima

Dopravu na jedné křižovatce kromě světel koordinoval i policista v oranžové vestě, auta se sunula krokem. Na pobřeží korzovaly davy lidí a udiveně pozorovaly, cože se to vlastně přihodilo. Často se objevovaly koulující se skupinky nebo stavitelé sněhuláků všeho věku, děti se vozily po chodníku svažujícím se k pláži. No a co, že sníh byl dávno rozchozený a uježděný a zůstala jenom hladká břečka. Je třeba si ho užít, dokud je!

My jsme samozřejmě nemohli zůstat pozadu...

A tak jsme ve složení jedné Češky, jednoho Poláka a dvou Mexičanek postavili vlastního sněhuláka, který suverénně vyhrál svojí výškou. Stavbu jsem koordinovala já a Wojtek z Polska. Mathilde z jižní Francie sice občas sníh viděla, nikdy ji ale nenapadlo z té trochy něco stavět. A Katia se svojí kamarádkou sníh viděly dokonce poprvé v životě!

Sice mě to dopoledne (odpoledne sníh stál a druhý den by se člověk ani neodvažoval hádat, že den předtím bylo město kdy bílé) stálo zdraví, ale zato můžu říct, že jsem si postavila ve Španělsku na pláži sněhuláka z opravdického sněhu.

No vážení, kdo tohle má…? 😊 Bětka

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

Autor fotografie:  Alžběta Vašků


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz