Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

holka-s-destnikem-kpk_i36.jpeg

Smích - lék zdarma

Říká se, že ty nejlepší věci jsou v životě zadarmo. Smích je jednou z nich. Je nakažlivý, okouzlující, boří bariéry. A je zdravý - léčí tělo i duši!

Ke smíchu potřebujeme často povzbudit. Vyprávíme si vtipy, hlášky, trapásky, humorné historky, díváme se na komedie. Ale smát se můžeme i spontánně, přirozeně, bez "lechtání". Pokud máš kámošku nebo někoho blízkého, s kým se často směješ, máš opravdový poklad. Jestli ti někdo takový chybí, uč se smát sama sobě. I když se ti něco nepovede, je lepší se zasmát a udělat z toho veselou historku než se utápět ve smutku a říkat si, jak jsi nemožná. Máš ve svém okolí malé děti? Uč se smíchu od nich! Těžko bys našla lepšího učitele než malé dítě... Takový špunt se totiž na rozdíl od dospělého člověka zasměje za den mnohem (až 380krát!) častěji. S přibývajícím věkem to jde hůř, ale i smíchu se dá naučit. Tak s chutí do toho!:)

Šťastný člověk, který se umí zasmát sám sobě! Bude mít vždy něco, co ho rozveselí:)... (Habíb Burgiba)

Deset důvodů, proč je dobré se smát

  1. Když se směješ, posiluješ tím více než 17 obličejových valů a předcházíš tvorbě vrásek. Je to skvělá masáž pro tvoji pleť.:)
  2. Na smíchu se podílí 80 svalů našeho těla. Smíchem posilujeme břišní svaly a bránici. Když tě od smíchu bolí břicho, znamená to, že se tato partie posiluje stejně, jako kdybys delší dobu cvičila.
  3. Při smíchu se vyplavují "hormony štěstí" (endorfiny), které tlumí bolest. Deset minut pořádného smíchu stačí k tomu, abys měla na dvě hodiny pokoj do menstruačních bolestí.
  4. Smích vyplavuje také hormony, které mají podobný účinek jako antidepresiva. Uleví tak nejen bolavému tělo, ale i bolavé duši. Navíc u tohoto "léku" nebyly prokázány vedlejší účinky.:)
  5. Díky smíchu se lidé "naladí na stejnou vlnu" a je pro ně snazší budovat vztahy. A nebo nové vztahy navazovat.
  6. Když se směješ, uvolňuješ tím ztuhlé svaly v oblasti krku, srdce a bránice, odbouráváš stres a posiluješ obranyschopnost organismu. A to se vždyckcy hodí!:)
  7. Smích přináší dobrou náladu, i když jsi ji předtím neměla. Takže stojí za to se někdy přemoct a začít se smát, i když se ti zrovna nechce.
  8. Pravidelný smích pomáhá spalovat přebytečné tuky a snižovat krevní tlak. Nemusíš hned do fitka, máš posilovnu v sobě. :)
  9. Smích prokazatelně zvyšuje práh snášení bolesti. Lidé, kteří se často smějí, jsou odolnější a hned tak je nějaká bolest nerozhází.
  10. Lidé, kteří se dokážou zasmát sami sobě, se naučí snáze čelit těžkým životním situacím. Většina problémů se lépe překonává s humorem.

Petra

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.
 

 

Autor fotografie:  micromonkey Adobe Stock


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz