Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

dve-opice-rfz_i87.jpg

Pravda nebo lež

… běhá jako gazela, spí jako dudek, dupe jako slon. Často přirovnáváme lidské chování ke zvířecímu. Některá rčení a přirovnání jsou tak zažitá, že nás ani nenapadne zamyslet se nad tím, jak je to ve skutečnosti.

Když se řekne, že…

… roní krokodýlí slzy, znamená to, že pláče neupřímně, předstíraně.

Jak to je?

Toto rčení má svůj původ už v roce 1565, kdy badatel sir James Hawkins považoval omylem varovný řev aligátora za pláč. Krokodýli však plakat nemohou. Jejich slzy se dají vysvětlit daleko jednodušeji. Krokodýl má na očích blánu mžurku, a když ji zavře, stéká po ní nahromaděná voda jako zpod stěrače auta.

Když se řekne, že…

… potí krev, znamená to, že jeho tělo je vystaveno velké námaze.

Jak to je?

Lidé si dlouho mysleli, že krev potí hroši. Ti ale potní žlázy vůbec nemají! Namísto nich mají žlázy podkožní, jimiž vylučují růžovou olejovitou tekutinu (vzhledově podobnou krvi). Ta má hned několik funkcí: chrání kůži před spálením, pomáhá hrochům udržovat nižší tělesnou teplotu a má také antibakteriální účinky. Až uvidíte hrocha v ZOO, vzpomeňte si na to.:)

Když se řekne, že…

… skáče jako klokan, znamená to, že je opravdu výborný skokan.

Jak to je?

Klokani jsou rekordmani jak v délce, tak ve výšce skoku. Velcí klokani obvykle nejsou schopni vyskočit výš než 1,5 m, je však známo několik rekordů, kdy v případě nebezpečí byli klokani schopni vyskočit až do výšky tří metrů. Při vysoké rychlosti klokaní skoky běžně dosáhnou délky 8 m. Známou rekordmankou je v tomto směru samice klokana rudého z Jižního Walesu, jejíž nejdelší zaznamenaný skok měřil 12,8 metru! Kam se „hrabou“ světoví atleti! :)

Když se řekne, že…

… řve jako pavián, znamená to, že křičí velmi hlasitě.

Jak to je?

Nejhlučnějším druhem opic (a nejhlučnějšími pozemskými zvířaty vůbec) nejsou paviáni, ale vřešťani. Volá-li samec vřešťana naplno, je ho slyšet nejméně na 3 km džunglí a 5 km přes vodu. Účelem jejich hlasitého křiku je obrana teritoria a varování sousedních tlup.

 

Když se řekne, že…

… vlní se jako had, znamená to, že má pružné tělo a tančí podle hudby.

Jak to je?

Hadi jsou hluší, a proto nemohou slyšet žádné zvuky. To znamená, že nemohou reagovat ani na hudbu. Indičtí fakíři vyvolávají u hadů pohyb krouživými pohyby hudebního nástroje. Kvílivý zvuk píšťaly je jenom doprovodem. Hadi však mohou svým tělem vnímat chvění země.

Když se řekne, že…

… je jako býk, když vidí rudě, znamená to, že se nechá někým/něčím vydráždit až k nepříčetnosti.

Jak to je?

Býci (včetně španělských zápasnických býků) nejsou schopni rozeznat červenou barvu, i když mají ostrý zrak. Býk útočí na pohyb mulety, ne na barvu. Takže by si toreador klidně mohl vzít žlutou, zelenou nebo modrou muletu a býk by útočil pořád stejně.

Když se řekne, že…

… má zuby jako žralok, znamená to, že má ostré, silné zuby.

Jak to je?

U žraloků lidožravých jsou po celý život staré zuby nahrazovány novými. Při ztrátě starého zubu se na jeho místo přemístí nový a plně ho nahradí. Jeden žralok může za život ztratit tisíce zubů!

Petra (časopis IN!dívčí svět)

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

Autor fotografie:  Kletr DPC


Sdílet na:

 
 
     

    Vydavatelství IN s.r.o.
    Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

    objednávky:
    tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
    mail: objednavky@in.cz

    redakce:
    Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

    tel.: 775 598 603
    mail: redakce@in.cz