Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

dve-opice-rfz_i87.jpg

Na cestách se zvířaty

Prázdniny a cestování k sobě krásně ladí. Máme možnost hodně vidět i prožít. Kam nedojdeme, tam došlapeme, dojedeme, doplujeme či doletíme. A co třeba zvířata? Stačila by nám? To se budete divit…

Chystáte se k moři?

Na vyhlídkovou plavbu lodí vás doprovodí delfín, dělá to rád :-). Dokáže plavat rychlostí až 50 km/h a vyskakuje nad hladinu 4 m vysoko a 10 m daleko.

Plavcem dlouhých tratí je velryba. Ročně uplave až 10 000 km. Věděli jste, že dokáže vydat také nejhlasitější zvuk v celé živočišné říši? Je to asi 188 decibelů, a to už je pořádně ohlušující rachot! Podobný byste mohli slyšet u startující rakety!

 

Letáte letadlem? Aneb svět z ptačí perspektivy

Pro strach uděláno mají labutě, které byly radarem zachyceny nad severním Irskem dokonce ve výšce 8 800 m.

Absolutním výškovým rekordmanem je od roku 1973 sup krahujový. Vlétl do motoru civilního letadla nad Pobřežím slonoviny ve výšce 11 300 m! (Letadlu se naštěstí podařilo v pořádku přistát.)

To sokol je zase jiný ptáček :-). Létá i 100km rychlostí, a když zaútočí střemhlav, kdy padá s napůl složenými křídly, pohybuje se rychlostí 270–350 km/h. Neuvěřitelné? Ale je to tak!

 

Chodíte pěšky? Netruchlete!

Pokud se nechystáte o prázdninách nikam daleko, vůbec nevadí. I v každé ZOO si můžete všimnout spousty zvířecích sportovců a rekordmanů, kteří ve svém přirozeném prostředí dokáží neobyčejné věci.

Víte, že:

Lední medvěd je při lovu tuleňů schopen uplavat až 150 km a svačinu, oběd nebo večeři, v jeho případě mrtvou velrybu, větří na vzdálenost 30 km?

Nejrychlejší had, mamba černá, dokáže za hodinu „uplazit“ téměř 20 km?

Gepard dokáže zrychlit z nuly na 100 km/h během méně než 4 s? Takovým zrychlením se mohou chlubit pouze nejdražší sportovní auta.

Lama sice není žádný velký rychlík, ale je mimochodník, což znamená, že si vykračuje současně pravýma či levýma nohama.

 

A jak se cestuje ve světě hmyzu?

Čmelák Bombus impetuosus by dokázal přeletět Mt. Everest, kdyby tam nebyla taková zima :-(. Dokonce by zvládl i málo kyslíku a nízkou hustotu vzduchu.

Monarcha stěhovavý je krásný černo-oranžový motýl létající trasu Kanada, střední Mexiko a zpět. Délka jedné okružní cesty ale přesahuje jeho život, takže kruh stěhování se uzavírá až s dalšími generacemi. Tito motýli uletí až 5 600 kilometrů a mohli by tak soutěžit s rekordy mnoha tažných ptáků. Velkou neznámou je nejen jejich dlouhý let, ale především to, jak se každý rok dostanou další a další generace motýlů na místa, kde nikdy předtím nebyli.

Svižník je absolutní běžecký vítěz živočišné říše. Je to málo známý druh brouka, který je v přírodě obávaným predátorem právě kvůli své rychlosti. Svižníci jsou prostě svižní, a to hodně :-)! Nejrychlejší druh dokáže uběhnout za hodinu 8 km. Zdá se vám to málo? Když by se ale jeho parametry převedly na lidské, svižník dokáže běžet rychlostí až 480 km/h! To nejrychlejší člověk naší planety, jamajský atlet-sprinter Usain Bolt za sekundu urazí „pouhý“ pětinásobek délky svého těla! Pokud by měl výkon malého broučka dohnat, musel by se pohybovat rychlostí nejméně 720 kilometrů za hodinu.

Marie

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor fotografie:  Kletr DPC


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz