Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

priroda-vai_i23.jpg

Letní přemítání

O prázdninách není nutné mít mozek v poloze OFF. Prázdniny mají tu výhodu, že se můžeme učit a poznávat to, co chceme, a ne to, co bude v písemce. Choď proto s otevřenýma očima, někdy si jen tak otevři encyklopedii a na běžné věci se podívej, jako by to byla velká vzácnost. Kolem sebe máme spoustu věcí k divení.

Poklona před trávou

Zkus se někdy pozorně podívat na kvetoucí trávy nebo dozrávající obilí okem stavebního inženýra. Překvapivě tenký stonek, který lze velmi snadno rozmáčknout prsty, nese v poměru k sobě velmi těžké klasy nebo laty, aniž by se zlomil. Obilná stébla mohou narůst do výšky přesahující jeden metr a průměrně jsou u země jen 3 milimetry silná. Pokud to převedeme do technického světa, znamenalo by to, že tovární komíny by při 100metrové výšce mohly mít u země průměr pouhých 25 centimetrů! Podívej se někdy pozorně na anténní stožár ve vašem městě. Pata věže je určitě mnohokrát větší. Ze statických a jiných konstrukčních důvodů prostě nelze budovu s poměrem výšky a šířky, jako má obilné stéblo, postavit. Nedokázala by volně stát a už vůbec by nemohla odolat tlaku větru.

Lidská technika se má od živé přírody ještě hodně co učit. O to se snaží celkem nový vědní obor bionika. Jde o propojení úspěšných biologických modelů s požadavky a řešeními techniky.

 

Člověk není slimák

Pokud chodíš na houby, jistě sis všimla, že mnoho hub je výrazně okousaných. Zatímco u jedlých hub, jako jsou hřiby nebo lišky, je to pochopitelné, okousané smrtelně jedovaté houby, jako je muchomůrka zelená, jsou překvapující. Marně bys ale hledala v blízkosti takové houby nějakého otráveného živočicha. Vysoké dávky jedů, které poškozují játra nebo rozkládají krevní buňky, snesou bez obtíží nejen slimáci, brouci a mouchy, ale i divoká prasata, ježci, veverky a další zvířata.

Mají totiž odlišnou látkovou výměnu a k dispozici určité enzymy, takže výborně snesou i jedovaté látky, které by lidem způsobily smrt. Proto pozor: Výrazné stopy po okousání neupozorňují na jedlou houbu – člověk přece není slimák.

 

Proč jsou mraky někdy světlé a někdy tmavé?

Někdy se stačí podívat v rychlosti na oblohu a víme. Pokud jsou mraky krásně bílé, můžeme nechat deštník doma. Pokud jsou ale tmavé, tak bychom si ho pro jistotu vzít měly.

Oblaka jsou tvořena ledovými krystaly nebo velmi malými kapičkami vody. V běžných mracích jsou kapičky skutečně drobné a sluneční světlo takovým mrakem snadno proniká. Taková oblaka vidíme jako bílá.

U bouřkových a dešťových mraků je to jiné. V nich je obrovské množství až šestimilimetrových kapek a dopadající sluneční paprsky na jejich spodní stranu nemohou proniknout. Proto se ze země takové mraky jeví jako šedé či dokonce černé, při pohledu z okénka letadla jsou ale zářivě bílé. To proto, že z perspektivy nad oblaky se sluneční světlo od jejich povrchu odráží.

 

Ovoce, nebo zelenina?

Zeptej se někdy svých kamarádek, jaký je rozdíl mezi ovocem a zeleninou. Nejprve se na tebe udiveně podívají, poklepou si na čelo, ale nakonec se budou snažit vymyslet nějakou přesvědčivou definici.

Pod pojmem ovoce se obecně rozumí především sladké plody. Patří sem celá paleta od ananasu, přes jablka, hrušky až po hroznové víno. Okurky, dýně a rajčata jsou z botanického hlediska také ovoce, ale z kuchyňského pohledu je počítáme k zelenině. Mezi zeleninu řadíme jedlé části rostlin, keřů nebo stromů; jsou to např. špenát, mrkev, chřest, fenykl, brokolice, bambus apod. Ořechy nejsou ani ovoce, ani zelenina. Téměř vždy se jedná o semena určitých rostlin. Aby to nebylo tak jednoduché, tak hrách a čočka, které se v kuchařských knihách řadí k zelenině, jsou sice taky semena, ale nejsou to ořechy. Obecně je označujeme jako luštěniny.

Takže ovoce, nebo zelenina?:)

Liduška (podle knihy Proč je šlehačka tuhá)

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor fotografie:  Nicholas A. Tonelli CC BY


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz